<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dan nakon otvaranja fabrike u Mrkonjiću

Da li nam je trebao "RS-Silikon"? (druga strana medalje)

29. novembar 2015, 12:00

Stara dobro poznata ruska basna kaže :

Jednog dana vidio miš kako seljak postavlja mišolovku. Miš ode i to ispriča kokoški, ovci i kravi. I svi mu uglas kažu: „Mišolovka je tvoj problem. To se nas ne tiče.“

Nedugo potom, u mišolovku se uhvati zmija i ugrize seljakovu ženu. Pokušavajući da je izliječe, skuvali su joj supu od kokoške. Zatim su zaklali ovcu, kako bi počastili sve one koji su dolazili da je obiđu. Onda su zaklali kravu, kako bi dostojno nahranili goste na sahrani…

A miš je sve vrijeme to gledao kroz rupicu u zidu i mislio o stvarima koje se, eto, nikoga ne tiču… 

Sve je juče blistalo u Bjelajcu. Da nije snijega pomislili bi - proljeće je stiglo i vrijeme je za sjetvu . Neki su, ne znajući da vlast sprema ceremoniju otvaranja fabrike “RS-Silikon” pomislili da se "sprema korida kad joj vrijeme nije - u zimskim uslovima" .

Ipak , ljubitelje korida i prelijepe prirode ćemo razočarati: Mrkonjić grad je, suprotno njihovim očekivanjima, dobio " veleljepnu fabriku fero-silicijuma". Mnogo je koštala, ali neka… - krizna su vremena i svako novootvoreno radno mjesto dobro dođe . Čak i ako je nauštrb ugrožavanja prirodne sredine i to ne bilo kakve sredine, nego ekološki besprijekorno čiste. Barem je kao takvu pamtimo. Iz nekih prošlih vremena, prepoznatljivu po impresivnim prirodnim ljepotama . Ponosili smo se zdravom hranom i čistom izvorskom vodom. Nije slučajno naša planina Lisina najveći poznati rezervat gljiva. Na širem balkanskom prostoru…

Sve je to bilo i od danas više nije.

Nikli su tornjevi i visoki dimnjaci iz kojih hemikalije kondenzacijom padaju na zemlju i tako postaju dio eko sistema, a time i nas samih . Možda zvuči iluzorno, ali - koliko se nas istinskih patriota zapitalo: "Da li nam je trebala prljava zapadna industrija u trenutku kada nismo zaboravili ni osiromašeni uranijum kojim su nas zasipali 1995 g.? Italijanska baza Aviano bila je polazna tačka odakle su F16 bombarderi polijetali i umjesto humanitarne pomoći zasipali nas kasetnim bombama od kojih naša djeca i danas umiru od najstrašnijh malignih oboljenja. A gle čuda, investitor i vlasnik “RS-Silikona” dolazi upravo iz Italije!

Zagovornici ovog “projekta stoljeća” će reći, - pa to je bilo prije 20 godina , moramo ići dalje i otvarati se Evropi, Srbi su ionako zaboravan narod! Uzalud nam je veliki Arčibald Rajs poručivao : Čujte Srbi…

Zato su lokalni dušebrižnici iz SNSD-a sve uradili da italijanskog investitora dočekaju kao spasioca posrnule privrede koja je ionako na izdisaju . Ni sami nisu svjesni koga dočekuju, a naročito - kakve mu uslove nude. Podsjetićemo ih : najjeftinija struja u regiji i ogromno šumsko bogastvo , plus podsticaj Vlade Republike Srpske za svako novootvoreno radno mjesto… u pitanju su milioni zaduženih maraka.

Mediji bliski vlastima ponosno ističu da je 112 mještana Mrkonjić Grada dobilo svoje radno mjesto i "hljeb u ruke". O visini primanja niko i ne govori, jer to je ona floskula, "neka se nešto radi, koga briga za pare "… Tako se svjesno skriva istina da radnici istog vlasnika fabrici u susjednom Jajcu primaju veće plate nego naši u Bjelajcu . Zakon o radu u Republici Srpskoj im to dozvoljava… , uostalom koji bi to poslodavac plaćao više iz svog džepa ako ga sindikat i javnost na to ne prisili?

Ipak, teret svega toga platiće kao i uvijek do sada - građani. 
Tako ćemo od sada više izdvajati za nabavku drvnih sortimenata čija će cijena u uslovima tržista (sve veće potražnje usljed velike potrošnje) znatno rasti .

Pitaćemo se za pet godina , živi bili pa dočekali : koliko košta 10 metara ogrevnog drveta za domaćinstvo ? Slično će se desiti i sa strujom , zapravo već se događa da Vlada svjesno zagovara povećanje cijena električne energije, kako bi pokrila enormne gubitke u energetskom sektoru.

Isto tako, na jučerašnjoj ceremoniji otvaranja, uz tortu i svijeće, nije prikazana slika malog planinskog sela koje već plaća cijenu zagađenju vazduha, naročito u jutarnjim satima. Magla pomiješana sa hemijom iz dimnjaka “RS-Silikona” čini ga prepoznatljivim mjestom iz nekih horor filmova.

Svjesno se “u višem interesu” prelazi i preko sve izraženije buke koju proizvodi “RS-Silikon” naročito u večernjim časovima. No, koga je sad briga, fabrika je otvorena u rekordnom roku i sada radi… a mi idemo dalje, ponosno ističe SNSD-ova načelnica Divna Aničić.

Ako svemu izrečenom dodamo i činjenicu da se u intelektualnim krugovima i stručnoj javnosti Srpske još nije povela ozbiljna rasprava o efektima takve industrije na eko sistem i eventualne posljedice, - svakom iole informisanom građaninu Republike Srpske će biti jasno dokle smo došli .

Ostaje samo da se pitam : ko je miš , ko ovca i kokoška, a ko nesretna krava sa početka one vrlo poučne ruske basne?