<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pravi Svindal se vratio i pobijedio u Lejk Luizu!

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal trijumfovao je na prvom spustu ovogodišnjeg Svetskog kupa koji je održan u kanadskom Lejk Luizu.

29. novembar 2015, 12:00

Svindal, koji je zbog povrede Ahilove tetive propustio celo prethodno izdanje Svetskog kupa, ali je učestvovao na Svetskom prvenstvu, slavio je u vremenu od 1:47.29 minuta.

Dvostruki osvajač Svetskog kupa je do prve pobede još od kraja decembra 2013, a 26. u karijeri, došao sa samo jednom stotinkom prednosti u odnosu na Italijana Petera Fila. Njima dvojici se na podijumu pridružio Amerikanac Trevis Genong.

Fil je imao startni broj četiri i iznenadio je sve time što je dugo držao vođstvo, ali je Svindal napravio još veće iznenađenje jer mu je to bila tek druga trka posle duge pauze. Norvežanin je više puta istakao da je bio nezadovoljan svojim skijanjem na otvaranju sezone, na veleslalomu u Zeldenu, ali se bolje pokazao u jednoj od svojih najjačih disciplina.

Na kraju je Fila nadmašio za samo jednu stotinku, dok je Genong bio još 35 dalje. Bolji od ostalih bio je Francuz Giljermo Fajed, ispred Karla Janke iz Švajcarske i Italijana Dominika Pariza. Prvu desetoricu kompletirali su Matijas Majer iz Austrije, Norvežanin Ćetil Jansrud i domaći skijaš Erik Gej.

Zahvaljujući trijumfu, Svindal je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 107 bodova, sedam više od Amerikanca Teda Ligetija.

Takmičenje u Lejk Luizu se nastavlja u nedelju prvim superveleslalomom sezone.