<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bradati muškarci su veći seksisti

Istraživanje objavljeno u magazinu “Archives of Sexual Behavior” pokazalo je da su muškarci s bradom – ili bilo kojim drugim tipom malja na licu - sklonjii zastupanju seksističkih stavova od golobradih muškaraca.

30. novembar 2015, 12:00

Australijski istraživači ispitali su više od 500 muškaraca između 18 i 72 godine starosti iz Indije i SAD, piše Psychology Today.

Nakon uzimanja u obzir nekoliko različitih faktora, poput nacionalnosti, obrazovanja, seksualne orijentacije itd., istraživači su utvrdili da su muškarci sa bilo kakvim tipom malja na licu u znatno većoj meri ispoljavali odlike neprijateljskog seksizma.

Neprijateljski nastrojeni seksisti slažu se sa izjavama poput “žene su inferiorne u odnosu na muškarce”, kao i “žene žele da drže muškarce na uzici”.

Ovakva shvatanja su u suprotnosti sa stavovima tzv. benignih seksista, koji se slažu sa izjavama tipa “žene bi trebalo da budu zaštićene” i “muškarac bi uvek trebalo da plati večeru”.

Naučnici nisu pronašli vezu između bradatih muškaraca i benignog seksizma, piše "Newser".

Istražival Džulijan Oldmedou pretpostavlja da neprijateljski nastrojeni seksisti puštaju bradu zbog onoga što brada predstavlja u društvu.

“Muškarci sa patrijarhalnijim pogledom na svet mogu biti skloni ojačavanju svoje muževnosti i dominacije puštanjem brade. Samo trećina ispitanika nije izrazila nikakve seksističke stavove”, rekao je Oldmedou.