<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pariz: Pojačane mjere sigurnosti, lideri pristižu na Konferenciju o klimatskim promjenama (COP21)

- U Pariz stižu i američki predsjednik Barack Obama, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin

30. novembar 2015, 12:00

U Parizu glavnom gradu Francuske, pojačane su mjere sigurnosti zbog današnje Konferencije o klimatskim promjenama (COP21).

Konferenciji bi se trebalo pridružiti 40.000 ljudi iz 147 zemalja, među kojima se nalazi i veliki broj državnih zvaničnika. Iz sigurnosnih razloga mnoge saobraćajnice u Parizu su zatvorene, a policija je stanovnicima Pariza savjetovala da "ne izlaze iz domova, ukoliko to nije prijeko potrebno" kao i da ne koriste sredstva javnog prijevoza.

Državni zvaničnici su već počeli pristizati u Pariz, predsjednik Francuske Francois Hollande je sinoć upriličio prijem za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moona i premijera Kanade Justina Trudeaua.

U Pariz stižu i američki predsjednik Barack Obama, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin te brojni drugi šefovi vlada i država.

Nakon terorističkih napada u Parizu koji su izvedeni 13. novembra, kada je poginulo 130, a povrijeđeno nekoliko stotina osoba, dodtno su pojačane mjere sigurnosti povodom predstojeće Konferencije COP21.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopćilo je kako će na sigurnosti granica biti angažirano osam hiljada policajaca, a za sigurnost Bourgeta, mjesta gdje će se održati Konferencija, brinut će se 2.800 pripadnika snaga sigurnosti.

Iz sigurnosnih razloga, otkazan je veliki broj manifestacija koje su se trebale održati u okviru Konferencije.