<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA u Parizu: Vanredno stanje za klimu (FOTO)

Zabrana okupljana nije spriječila gotovo 10 000 osoba da izađu na ulice i formiraju ljudski lanac za klimu.

30. novembar 2015, 12:00

A sve je počelo mirno. U nedjelju rano ujutro, na Trgu Republike u Parizu izloženo je na hiljadu cipela. Nakon što je zbog terorističkih napada 13. novembra, otkazan Marš za klimu, «Naše cipele hodaće umjesto nas» trebala je biti simbolična poruka upućena šefovima 150 država i vlada koji učestvuju na otvaranju konferencije UN o klimatskim promjenama.

Međutim, zabrana okupljana nije spriječila gotovo 10 000 osoba da izađu na ulice i formiraju ljudski lanac za klimu. Iako je protest isprva proticao u miru, na samom početku poslijepodneva, nekoliko stotina demonstranata se sukobilo sa policijom. Suzavci, šok bombe, zavijanje policijskih sirena, helikopter koji nadlijeće Trg Republike, evakuacija okupljenih, te preko dvjesto uhapšenih, konačni je bilans dana.



Ekolozi (ni)su teroristi?


Demonstrantima okruženim jakim policijskim snagama, na sred Trga Republike, besplatno je dijeljena hrana, mnogi su doveli i djecu, a velika marioneta «Manon» odala je počast žrtvama atentata. Okupljeni su uzvikivali «Promijenimo sistem, a ne klimu», te su nosili transparente «Ekolozi nisu teroristi». Uprkos svemu, protesti su proticali u prilično dobroj atmosferi.

Kako su onda izbili sukobi?

Već danima nakon atentata i početka konferencije UN o klimatskim promjenama u Parizu, situacija je izuzetno napeta. Uvođenjem vanrednog stanja u Francuskoj, zabranjena su sva okupljanja, pa su tako otkazana i dva Marša za klimu najavljena 29. novembra i 12. decembra.



Kako bi bili sigurni da će biti eliminisana svaka prijetnja za sigunost i javni red i mir, širom Francuske organizovani su pretresi, a brojni ekološki aktivisti su stavljeni u svojevrsni kućni pritvor tokom održavanja konferencije. Negativne reakcije nisu izostale. Da li vlasti terorizam koriste kao izgovor u borbi protiv ekoloških aktivista? Ukoliko druge sportske i kulturne manifestacije nisu otkazane, a božićne pijace i velike robne kuće rade sasvim normalno, zašto onda zabraniti

Marš za klimu?

U izjavi za francuski Liberation Alix Mazounie iz Mreže akcija za klimu (RAC) osudila je sigurnosne mjere koje su preduzete protiv ekoloških aktivista stavivši ih tako u isti rang sa teroristima.



Većina ekoloških kolektiva pozvala je da se u ime «vanrednog stanja klime» na proteste ipak izađe, ali u miru, bez nasilja i mržnje, svjesni rizika, ali i toga da je rizik daleko veći ukoliko ne budu protestovali.

Ko je prvi počeo?

Francuski premijer, Manuel Vals, na svom twitter nalogu osudio je napade na policijske snage koje su se desile na Trgu Republike, nazvavši ih gnusnim naročito jer je Trg nakon atentata spontano postao mjesto gdje se odaje počast žrtvama.
Mediji javljaju da su maskirani demonstranti koristili upravo brojne svijeće položene oko statute na Trgu kao projektile kojima su gađali policiju.



S druge strane, u večerašnjem saopštenju Kolektiv neposlušnih naveo je da je  policija napala sasvim miran skup građana bacivši suzavac i tako izazvavši paniku. Kolektiv je ujedno pozvao na nenasilnu borbu protiv vanrednog stanja i ugrožavanja sloboda građana.

Ako je cilj konferencije snižavanje tempature za 2°C, atmosfera u Parizu tek prijeti da se usija.




Slađana Perković je dopisnica BUKE iz Pariza.