<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Boja sobe za miran san

Dominantne boje spavaće sobe uticaće na naše ponašanje u njoj, ali i na san, upozoravaju stručnjaci navodeći plave, žute i zelene tonove kao „prijatelje“ kvalitetnog odmora. Iz prostorija u kojima spavamo treba proterati ljubičastu, sivu, braon.

30. novembar 2015, 12:00

Pri odabiru boje zidova za spavaću sobu, nije dovoljno voditi se time koja će najbolje izgledati. Ljudsko oko sadrži ćelije osetljive na boje. Oči upijaju nijanse iz okruženja, a zatim podatke prenose u deo mozga zadužen za raspoloženje.

Tako na primer ljubičasta boja, iako će u sobu uneti glamur, previše stimuliše rad mozga i podstiče na kreativnost, zbog čega se teže pada u san.

Od svih boja, upravo ljubičaste nijanse donose najmanje sna – pet sati i 56 minuta – pokazali su rezultati istraživanja.

Smeđi, sivi, zlatni i crveni tonovi u spavaćoj sobi donose u proseku šest sati sna.

Međutim, „žive" boje poput plave, žute i zelene donose najviše sna i zbog toga ih stručnjaci preporučuju kada je reč o prostoru namenjenom za odmor i spavanje.

Plava soba, tvrde stručnjaci, donosi gotovo osam sati. Žuta i zelena deluju umirujuće, kao i plava, a u tako obojenim sobama utonućete u san od sedam i po sati.

Poželjni su i srebrni tonovi, kao i narandžasti.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da vatrene crvene nijanse neće rasplamsati strast.

Parovi u takvom dekoru ljubav vode u proseku jednom nedeljno, dok luksuzne karamel nijanse obezbeđuju seks tri puta sedmično.

Takođe, 21 odsto onih u čijim sobama dominiraju srebrne nijanse motivisaniji su da vežbaju u tom prostoru.