<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kamene kugle u Starom Majdanu: Iz brda izviru zmajeva jaja ili meteoriti?

Sanski Most

Neobične kamene kugle koje se mogu pronaći na širem prostoru Starog Majdana, varošice udaljene petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, privlače pažnju posjetilaca, a i dalje su zanimljive i mještanima čija dvorišta krase.

30. novembar 2015, 12:00

Dvije takve kugle u blizinu svoje kuće donio je Suad Alagić, koji kaže kako ih je prije dvadesetak godina pronašao u obližnjim šumama.
U brdima koja okružuju Stari Majdan, priča Alagić, ima još ovakvih kugli, različite veličine i težine, pišu Nezavisne novine.

"Neke su teške i po nekoliko stotina kilograma. Niko ne zna njihovo porijeklo, a u proteklim godinama dolazili su naučnici i istraživači, slikali su ih i mjerili"
, kaže Alagić.

Priča da je njihov pronalazak intenziviran u posljednjih nekoliko decenija, kada se na okolnim planinama iskopavala ruda za potrebe obližnjeg Rudnika željezne rude Ljubija.

Za ove neobične kugle vežu se mnoge legende. Prema jednoj, kugle su u stvari jaja drevnog zmaja i po narodnom sujevjerju ne bi ih trebalo uznemiravati. Neki mještani su, iz znatiželje, čak i razbijali kugle, te su ustanovili kako je i njihova unutrašnjost od kamena.

Postoje i druge teorije, prema kojima se radi o meteoritima koji su nekada davno pali na Zemlju ili su djelo neke drevne i nepoznate civilizacije.

Slične kugle se mogu pronaći i u nekim drugim dijelovima BiH, pa i svijeta, a prema mišljenju stručnjaka, riječ je o djelima prirode koja su nastajala erozijom zemljišta i dugotrajnim geološkim procesima kojima je kamen oblikovan na ovakav način.

Istoričar iz Starog Majdana Nesudin Talundžić ističe kako su kamene kugle tek dio prebogate prirodne i kulturno-istorijske zaostavštine ovog kraja.

"Stari Majdan je, zbog bogatih nalazišta prirodne rude, nastanjivan u najranijim periodima postojanja ljudske civilizacije. Gdje god kopali, otkrili biste neki vrijedan artefakt iz ljudske istorije, bilo da je riječ o ilirskom, rimskom, turskom ili nekom drugom periodu", kaže Talundžić.

Dodaje kako i pored toga, ovo mjesto nikada u prošlosti nije bilo predmet ozbiljnijeg arheološkog proučavanja.