<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tijelo poginulog ruskog pilota otpremljeno u Rusiju

Ankara

Tijelo poginulog ruskog pilota koji je život izgubio nakon što je njegov avion tokom nedavne povrede turskog zračnog prostora oboren iz Ankare je prevezeno u Rusiju, javlja Anadolu Agency (AA).

30. novembar 2015, 12:00

Tijelo poginulog ruskog pilota u subotu je dovezeno iz susjedne Sirije u mrtvačnicu u Hatayu. Ono je jučer prevezeno na aerodrom i kargo avionom Oružanih snaga Republike Turske otpremljeno za Ankaru, gdje su ga preuzeli turski vojni zvaničnici kao i zvaničnici ambasade Rusije u Ankari.

Po preuzimanju tijela ruskog pilota iz Sirije, u subotu je u bolnici u Hatayu upriličen i vjerski obred koji je predvodio vjerski čelnik pravoslavne crkve u Antakiji Fadi Hurigil.

U utorak 24. novembra ujutro su dva aviona tipa F-16 turskih zračnih snaga tokom patrolne kontrole u skladu sa pravilnikom o angažmanu u roku od pet minuta deset puta upozorili ruski avion SU-24 da krši turski zračni prostor, a potom intervenirali.

Rusija je saopćila da je oboreni avion koji je pao u sirijskoj pograničnoj regiji Bayirbucak, nedaleko od turskog Hataya pripadao njenim zračnim snagama. NATO je potom potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

Ruski avioni su i tokom oktobra povrijedili turski zračni prostor. Ruski zvaničnici su tada uputili izvinjenje i obećali da se to neće ponoviti. Turska je tada ponovila stav da će, u skladu sa pravilnikom o angažmanu zračnih snaga, vojno odgovoriti na povredu njenog zračnog prostora.