<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas je Dan Republike, a možda i nije: Kako je Ustavni Sud BiH ujedinio sve političare iz RS

Kao nikada, zajedno stajali su, jedinstveno i stameno, rame uz rame, i opozicija i pozicija, i Milorad Dodik, i Branislav Borenović, i Dragan Čavić i Željka Cvijanović.

30. novembar 2015, 12:00

Lideri političkih partija u Republici Srpskoj, i političari na vodećim funkcijama u RS i institucijama BiH, na sastanku u Palati Republike, odbacili su unisono odluku Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar proglašen neustavnim i najavili referendum.

Kao nikada, zajedno stajali su, jedinstveno i stameno, rame uz rame, i opozicija i pozicija, i Milorad Dodik, i Branislav Borenović, i Dragan Čavić i Željka Cvijanović.

U zajedničkoj izjavi koji su potpisali svi najvažniji političari u RS, jasno se navodi kako će Republika Srpska nastaviti da proslavlja 9. januar kao Dan Republike, jer je on u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske.

"U sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda, i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama", stoji u zajedničkoj izjavi političara iz Republike Srpske.

U izjavi koja sadrži 12 tačaka, zatraženo je od Ustavnog suda BiH  da poništi Odluku, jer je ona "neprihvatljiv politički akt, čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH, te se ne može primijeniti jer je oktroisana.

"Ustavni sud nije samostalan i nezavisan, te odbijamo bilo kakvo miješanje međunarodnih sudija u proces donošenja odluka Suda, kao i pritiske međunarodnih predstavnika da se ovakva Odluka implementira", stoji dalje u izjavi.

Dalje se u izjavi navodi kako je Odluka suda BiH u funkciji revizije istorijskih događaja, usljed kojih je nastala RS 9.1.1992.godine, što je "apsolutno neprihvatljivo".

Političari dalje pozivaju Narodnu skupštinu da ubuduće odbacuje sve odluke Ustavnog suda BiH koje zadiru u statusna pitanja RS.

Oni zahtijevaju od Parlamentarne skupštine BiH da u roku od 120 dana usvoji Zakon o ustavnom sudu BiH, a koji će izuzeti sve strane sudije u budućem sazivu Ustavnog suda , prema novom zakonu.

Nakon toga, ukoliko ne dođe do usvajanja novog Zakona, političke partije iz RS će odlučiti da li učestvovati u radu zajedničkih institucija BiH.

Također, NSRS bi trebalo da raspiše referendum o tome da li narod prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9.januara.

Podsjetimo, reakcija političara iz Republike Srpske uslijedila je nakon odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan Republike Srpske, koji se obilježava 9. januara.

Jedna od sudija Ustavnog suda BiH Suada Palavrić kazala je kako Ustavni sud BiH nije osporio Dan Republike kao takav, već da je sporan datum 9.januar.

"Razlog zašto ne može da bude 9. januar je upravo onaj razlog zbog koga je taj datum i određen kao Dan Republike, jer je sud ocijenio da taj datum nije prihvatljiv za sve građane Republike Srpske, odnosno da ga svi građani ne doživljavaju kao Dan Republike", rekla je ona nakon donošenja odluke.

Svi političari iz Republike Srpske istakli su zadovoljstvo što su se svi značajni akteri političkog života uspjeli dogovoriti oko ove izjave.

U svojoj reakciji, Visoki predstavnik u BiH kazao je kako su odluke Ustavnog suda BiH, kao dejtonske institucije, konačne i obavezujuće, te da je u svakoj državi važno da se poštuju odluke Ustavnog suda koji je vrhovni sud u BiH i čija je funkcija da rješava pitanja između entiteta i države.

U trenutku kada je opozicija krenula da „udara po Režimu” Milorada Dodika, u trenutku kada je podnesena krivična prijava opozicionog Saveza za promjene protiv Željke Cvijanović i ministra finansija u Vladi RS Zorana Tegeltije zbog, kako su ovi naveli, neustavne odluke o zaduženju RS u iznosu od 300 miliona dolara, stiže odluka, koja će, kratkoročno anulirati odnosno amortizovati sve napade opozicije na Predsjednika RS i institucije vlasti BiH. Odluka Ustavnog suda BiH tako je, paradoksalno, najviše uradila na stvaranju jedinstva partija iz Republike Srpske, na čemu mu svi oni trebaju zahvaliti.

Druga stvar koja se nameće jeste u vezi sa autoritetom Ustavnog suda BiH kao najviše instance pravosuđa u BiH. Mediji objavljuju podatke o 91 neprovedenoj odluci Ustavnog suda BiH pa zato i opravdano pitanje, čemu ovo sve? Pa zar Mostar već godinama nema gradsku vlast upravo zbog neprovođenja jedne od odluka Ustavnog suda BiH? Postavlja se opravdano pitanje, koga briga sa Ustavnim sudom BiH? 


Profesor marketinga i odnosa s javnošću iz Banjaluke Mladen Mirosavljević napisao je u svom autorskom tekstu na portalu Al Džazire kako je odluka Suda BiH pružena ruka spasa Dodikovom režimu.


„Ono što je golim okom vidljivo kao posljedica odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je i revitalizovana pozicija Milorada Dodika na političkoj sceni u Republici Srpskoj i snishodljivost opozicije prema njemu.U očima javnosti Dodik je ponovo postao ključni kohezioni faktor i garant njenog opstanka i stabilnosti, što on, opet, veoma vješto koristi. Odjednom je građanima Republike Srpske njegovo zagovaranje referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i visokih predstavnika međunarodne zajednice u njoj, postalo smisleno i izuzetno aktuelno”, napisao je profesor Mirosavljević.


Ovo što su napravili predstavnici političkih partija i gdin Dodik je jedna logična reakcija, kaže profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović za BUKU.


On kaže da doista treba bojkotovati one institucije u BiH poput Ustavnog suda, koje funkcionišu po principu preglasavanja.

"Princip preglasavanja je poguban za ovu vrlo komplikovanu zemmlju i komplikovano društvo i treba bojkotovati čak i neke druge institucije koje rade na istom principu. Nije čak ni bitan povod, da li je to samo ova jedna odluka već i sve drugo što se događa. To je naša jedina šansa da pravimo koliko-toliko normalan život. Ako se to ne bojkotuje onda nemamo šansu za takav život",  kaže prof. Živanović za BUKU.

On kaže da je bojkot potreban posebno kada je riječ o eventualnom putu BiH prema EU i prema EU integracija i kada je riječ o angažovanju stranaca u institucijama koje su domaće.

"Mi ne možemo ići sa protektorima niti sa protektoratom u EU. Sve to treba transformisati i promijeniti da bismo mogli normalnije živjeti. Ova reakcija sa srpske strane je nešto što je potpuno logično i potrebno", kaže za BUKU Miodrag Živanović.

Atmosfera u BiH, a posebno podgrijana najnovijom odlukom Suda BiH o Danu Republike Srpske, nije dobra, i nažalost svaka vrsta ovakvih i sličnih konfrontacija ne ide na dobrobit građana kako u RS tako i u Federaciji BiH.