<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rusi bacaju bijeli fosfor na civile u Siriji?

Smrtonosno oružje

Postoje brojni izvještaji koji tvrde kako je Rusija bacila smrtonosni bijeli fosfor na civile na sjeveru Sirije, hemikaliju zabranjenu Ženevskom konvencijom jer otrovna hemikalija u dodiru sa ljudskim tijelom sagorijeva meso do kosti, piše Mirror.

01. decembar 2015, 12:00

Bijeli fosfor koriste vojske da osvijetle mete tokom noći ili kao dimnu zavesu tokom dana.


Šokantne fotografije koje su se pojavile na Twitteru prikazuju nebo puno tog potencijalno smrtonosnog oružja koje pada na Raku, glavno uporište Islamske države.

No iako su u Raki većinom islamisti, aktivisti tvrde kako su žrtve fosfora civili i nazivaju te napade 'ratnim zločinom'.



Organizacije za ljudska prava tvrde kako je u ruskim vazdušnim napadima poginulo više civila nego pripadnika Islamske države.

Iako fotografije nisu potvrđene kao autentične, i jedan novinar iz novinarske mreže 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' tvrdi kako je grad napadnut fosforom.

Svjedoci u Idlibu, gradu kontrolisanom od strane opozicije, kazali su 13. novembra za “Times” kako su desetine civila zadobile strašne povrede nakon dva napada bijelim fosforom.

"Znali smo da se radi o fosforu jer je čitavo nebo obasjalo, a kada je palo na tlo sve se zapalilo", kazao je Ahmed, aktivista iz Idliba, te dodao kako su dva napadnuta sela koja su bila puna civila udaljena od vojnih baza najmanje 60 kilometara.