<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos na granici: Suzavac, sukobi, policajac pucao

Oko 200 migranta pokušalo je jutros na makedonskoj granici da zaobiđe ogradu, nakon čega su se sukobili sa policijom koja je upotrijebila suzavac.

02. decembar 2015, 12:00

Do nereda je došlo pošto je oko 200 ljudi zabranjen ulazak u Makedoniju, koji su zatim krenuli da hodaju nekoliko kilometara, duž novopodignute ograde na granici, tražeći alternativni prolaz.

Makedonska policija je ispalila suzavac kako bi potisnula migrante, a jedan policajac je pucao u vazduh u znak upozorenja, izvijestio je Rojters. 

Oko 1.500 Pakistanaca, Marokanaca i Iranaca sedmicama se nalazi na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, nakon što su makedonske vlasti ograničile prolaz u severnu Evropu samo za Sirijce, Iračane i Avganistance koji se smatraju ratnim izbjeglicama. 

Osobe druge nacionalnosti označene su kao ekonomski migranti i rečeno im je da se vrate natrag, što je bio povod za brojne proteste. 

Kako se navodi, policija je upotrebila suzavac u sprječavanja ilegalnog prelaska granice. I tokom prethodnih dana je dolazilo do sukoba sa policijom, a grupa njih je čak i zašila usta.

Uredbom vlade Makedonije od prije par dana vojska je postavila ogradu u dužini od 50 kilometara koja je dobijena od mađarske vlade. 

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas izjavio je da grčka vlada pokušava da ubjedi migrante koji se nalaze na granici da dođu u Atinu i potraže azil u Grčkoj, navodeći da za njih postoji smještaj. 

Muzalas je rekao da se njegova država našla pod "intenzivnim pritiskom nekih država članica Evropske unije koje pogrešno vjeruju da priliv izbjeglica možze da bude kontrolisan iz Grčke", preneo je AP. 

Reagujući na pisanje lista "Fajnenšel tajms" o optužbama neimenovanih evropskih zvaničnika, Muzalas je kazao da nikakva zvanična prijetnja da se Grčka iskuljuči iz zone Šengena nije upućena, nazivajući tu priču mješavinom "realnosti i mita". 

Grčki ministar je istakao da je "Grčka početak koridora", a da su "vrata u Turskoj". 

"Stoga, ukoliko priliv (izbjeglica) ne bude kontrolisan u Turskoj, sa obale Turske, nemoguće je kontrolisati priliv iz Grčke ili bilo koje druge članice EU", dodao je Muzalas. 

Neki od migranata na grčko-makedonskoj granici rekli su grčkim vlastima da su spremni da se vrate u svoje zemlje porijekla, ali pakistanska vlada ne odgovara na zahtjeve za njihov prijem, a Međunarodna organizacija za migracije nema finansijska sredstava da ih vrati u domovinu.