<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Neum jedini grad na Mediteranskoj obali koji nije u NATO-u

Crna Gora je jutros i zvanično pozvana da se pridruži NATO-u što znači da će Bosna i Hercegovina ostati jedina zemlja u Evropi koji ima izlaz na Mediteransko more, a koja nije članica Sjevernoatlantskog pakta.

02. decembar 2015, 12:00

Ulaskom Crne Gore u NATO, ova organizacija će nadzirati skoro 4.000 kilometara Mediteranske obale u Evropi od zapadne tačke Gibraltara do zaljeva Iskenderun na jugozapadnoj obali Turske.

Pošto Bosna i Hercegovina nije članica NATO-a, Neum i Neumski zaljev dug dvadesetak kilometara ostat će jedini dio na Mediteranskoj obali u kojem NATO neće imati punu nadležnost.

Posvećenost  NATO-a na stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu utkana u Dejtonskom mirovnom sporazumu prije 20 godina i danas je na snazi, kao i naša puna podrška aspiracijama te zemlje ka članstvu u alijansi. Cijenimo doprinose BiH u operacijama NATO-a i njeno obavezivanje na regionalni dijalog, saradnju i sigurnost. Pozivamo čelnike zemlje da konstruktivno rade za dobrobit svih građana BiH i da poduzmu političke, ekonomske i vojne reforme neophodne da bi zemlja realizirala svoje evroatlantske aspiracije - navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova država članica NATO-a povodom usvajanja dokumenta "Politika otvorenih vrata". 

"U tom kontekstu, mi ohrabrujemo čelništvo Bosne i Hercegovine da nastavi pokazivati političku volju, posebno u provđenju reformi povezanih s tim aspiracijama, i pozdravljamo napredak, uključujući i prijavljivanje nepokretne vojne imovine na državu", navodi se u ministarskom saopćenju sa sastanka u Bruxellesu. 

"Kako je dogovoreno u Velsu, mi ćemo pomno nadzirati te aktivnosti. Tražimo od čelništva BiH da iskoristi period koji je pred njim da bi ubrzalo napore ka ispunjenju zahtjeva koje su postavili ministri vanjskih poslova na sastanku u Talinnu u aprilu 2010. godine tako da bi se prvi ciklus Akcionog plana o članstvu mogao aktivirati što je ranije moguće, i što ostaje naš cilj", saopćili su ministri vanjskih poslova NATO-a. 

N1