<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Inckova primjena bonskih ovlaštenja samo je pucanj u prazno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izjava visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da je spreman da koristi bonska ovlaštenja, ako bi došlo do referenduma o pravosuđu - "pucanj u prazno", te da su bonska ovlaštenja "davno prošla priča".

05. decembar 2015, 12:00

Komentarišući Inckovu izjavu u kojoj i prognozira da referenduma o pravosuđu, ipak, neće biti, Dodik je ocijenio da sve što radi Incko - radi protiv Republike Srpske i srpskog naroda, da je ostrašćen i da želi da produži što više svoj mandat, jer ima dobru platu."Čak i da to pokuša, gdje će to objaviti?

U `Službenom glasniku Srpske` to neće objaviti, a u `Službenom glasniku BiH` to nije primjenjivo jer je riječ o našim nadležnostima. Apsolutno, to je pucanj u prazno, bolje će biti da eliminiše nepravde koje su nanesene u prošlosti kako bismo mogli ovdje da nekako relaksiramo procese", rekao je Dodik sinoć za TV1.

Dodik je podsjetio da su svojevremeno u Ustavnom sudu BiH, uz prisustvo stranaca, od šest domaćih sudija četiri sudije bile protiv konstituisanja Suda i Tužilaštva BiH, ali to se ignoriše i ide se na kupovinu vremena.

"Problem Incka i njegovih iz međunarodne zajednice jeste to što se ovdje nađu ljudi koji se bore za svoja prava i uvjeren sam da se borimo za legitimna prava i ustavni poredak. Incko i njegovi su godinama pravili poseban ustavni poredak mimo Ustava, te sada imamo jednu situaciju u Ustavu BiH, a u realnosti sasvim drugu", kaže Dodik.

Komentarišući kominike Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ u kojem se navodi da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati, Dodik je rekao da predstavnici Srpske ne ukidaju Ustavni sud već samo ne prihvataju odluku o neustavnosti Dana Republike.

"Kominike je napravio ranije OHR, za šta je PIK aklamacijom glasao. PIK ne predstavlja ozbiljnu družinu i ozbiljno mjesto, niti moramo da slušamo tu vrstu priče", naveo je on i istakao da se 90 odluka Ustavnog suda u BiH ne sprovodi, među njima i odluka za Mostar, ali da se ne insistira na tome.Dodik ističe da se ne dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum time što se neće ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH.

"Neće da kažu da su odluka o Danu Republike i neke druge odluke, bile dio proširenih nadležnosti Ustavnog suda koje je on sam sebi dao. Insistiramo da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, a ne da se ukida Sud, već da radi kao i u svim ostalim zemljama u svijetu", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, tvrdnje da odluka o Danu Republike nekome u Srpskoj koristi samo su spekulacije."To ne koristi nikome, pa ni meni. Takva odluka je najmanje sada trebalo da se pojavi. Naša reakcija je poznata, ako vam treba krivac - evo ja sam! Niko ni u Federaciji BiH ne bi pristajao na preglasavanje koje traje već duži period", kaže Dodik.

Dodik ističe da nema autoriteta koji će natjerati vlasti Srpske da provedu odluku Ustavnog suda, te da će Srpska nastaviti da slavi 9.januar, još jače nego do sada.

"Ako ne dođe do zakona u Ustavnom sudu, BiH će biti u dosta teškom i izazovnom periodu, mi ništa ne tražimo antidejtonski i nelegalno! Otkuda tri strane sudije u Ustavnom sudu 20 godina nakon Dejtona? Kako to da rade mimo zakona, da su sami sebi stvarali pravila i da kažu `niko nas ne smije da dira`. Na to niko nema odgovor", tvrdi Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska hoće da Ustavni sud radi u skladu sa Dejtonskim mirovni sporazumom, koji definiše prava tri konstitutivna naroda.

"Nigdje ne piše da su stranci ti koji odlučuju u Ustavnom sudu. Rečeno je da nakon pet godina moraju da idu vani i trebaju da idu vani. Ako neko hoće da gradimo BiH prvo moramo da izbacimo strane sudije", ističe Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da niti vlast niti opozicija u Republici Srpskoj nisu odstupile od bazičnih političkih stavova nakon odluke Ustavnog suda o Zakonu o praznicima u Republici Srpskoj.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima drugih političkih partija što su zajednički dogovorili izjavu i kojom se odbija odluka Ustavnog suda BiH i mešetarenje međunarodne zajednice, ponovivši da će biti raspisan referendum u vezi sa odlukom o ukidanju 9. januara kao praznika Republike Srpske.

"Drago mi je da smo se okupili oko životno važnog pitanja za Republiku Srpsku i oni koji to pokušavaju ignorisati ne razumiju realnost. Samo naivni mogu vjerovati da jedna takva odluka može proći bez ikakvih tenzija", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da onaj ko u Republici Srpskoj odustane od zajedničke izjave u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima, sam sebi "na leđa kači tablu izdajnika".