<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trba i Dugi “izašli” u javnost i oduševili male i velike ljubitelje knjige (FOTO)

PRVA SLIKOVNICA

Promovisana prva slikovnica u Banjaluci...

23. decembar 2015, 12:00

U prepunom Muzeju savremene umjetnosti RS sinoć je održana promocija prve slikovnice iz Banjaluke pod nazivom “Avanture Trbe i Dugog”, autorke Jelene Kojović Tepić i ilustratora Dejana Mijatovića.

Drugari su na radost malih i velikih “izašli u javnost” i oduševili sve svojom zanimljivom pričom, izgledom i kvalitetom.

Prva knjiga iz serijala „Avanture Trbe i Dugog“ je stvarana dvije godine, a donosi svijet neobičnih junaka koji, zahvaljujući svojim različitostima i spremnosti da rade zajedno, mogu da prođu prepreke koje čitava vojska vitezova ne može da prebrodi.

Trba, Dugi, Zmaj i Princeza su sigurno na početku jedne uspješne priče, što je potvrđeno mnogobrojnom podrškom koja im je sinoć ukazana.

Prije same promocije održana je i organizovana kreativna radionica za djecu, u kojoj su mališani zajedno bojili i sastavljalji igračke od papira. Radionica je, kako možete vidjeti na fotografijama, bila sjajno prihvaćena kod mališana.



Na promociji su učestvovali i o slikovnici govorili: Jelena Kojović Tepić, autorka priče, Dejan Mijatović, ilustrator, Mladen Đukić, producent i izdavač, Larisa Pejić, recenzentkinja,  Sarita Vujković, direktorica MSURS, a voditelj promocije bio je šarmantni dječak Grigorije Tepić.

OK JE BITI DRUGAČIJI OD VEĆINE

Jelena Kojović Tepić, autorka slikovnice rekla nam je ranije da su Trba i Dugi nastali kao junaci priče za laku noć za njenog dječaka, na jednom ljetovanju, kad im je ponestalo knjiga za čitanje. Pošto je on bio oduševljen, priču je zapisala, pa je onda čitala njegovim drugarima. Pošto su i oni bili oduševljeni, te priče se sjetila kad ju je Mladen pitao ima li nešto dobro za klince.



Glavna poruka ove priče je da je OK biti drugačiji od većine i postupati neočekivano, ukoliko je to ljudski, dobro i iz srca.

“Priča želi da kaže djeci da ne moraju da budu robovi klišea. Nažalost, u ovom vremenu djeca su bombardovana prvo umilnim i malo tupavim Teletabisima i Pepom Prasetom, a odmah nakon toga djevojčice su gurnute u kliše manekenki, dijeta i dobre udaje (kroz slikovnice i crtiće) a dječaci u kliše hrabrih boraca s ozbiljnim arsenalom oružja. Ovo je priča za djecu koja ne moraju da postanu vitke princeze udavače i ratnički nastrojeni alfa mužjaci”, ističe Jelena.

Mladen Đukić, producent i izdavač ove knjige
rekao je da imaju plan da sljedeće godine izdaju još dva nastavka slikovnice, a još jedan od ciljeva u narednih tri do pet godina je da urade i animirani film o ovim junacima.

Podsjetimo da je priču o Trbi i Dugom podržao i Brian Castleforte, umjetnik iz Los Anđelesa, a Brian je jedan od najboljih i najpoznatijih dizajnera papirnih igračaka danas.



Slikovnica Trba i Dugi odštampana je na ćirilici, latinici i na engleskom jeziku.

Pogledajte još fotografija koje smo zabilježili sinoć na promociji slikovnice: