<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ranka Mišić za BUKU: “Razvlačili su me po podu da bi zaštitili svoje guzice“

Stidim se svog djeteta što je morao sve to da gleda, ali sam istovremeno i ponosna, jer sam čista srca i duše stala ispred radnika koje predstavljam. Založila sam sebe, u punom kapacitetu i na svaki mogući način, kako bih došla do onih koji bi trebalo da shvate šta mi to govorimo.

29. decembar 2015, 12:00

Predsjednica Saveza sindikata RS sinoć je na najbrutalniji način izbačena iz Narodne skupštine RS. Niko od prisutnih nije joj pomogao. Prisutni su stajali i gledali kako jednu ženu iznose iz Parlamenta RS, neki su se smijali, neki su dobacivali pogrdne riječi, a bilo je i onih koji su incident snimali mobilnim telefonima.

Dan nakon protesta radnika o kojima će se sigurno dugo pričati i koji su promijenili sliku radničkog bunta u RS, u intervjuu za BUKU govori Ranka Mišić. Pitali smo je kako se osjeća nakon izbacivanja iz sale na veoma ružan način i kako je branila prava radnika svojim tijelom.

Gospođo Mišić, prvo da Vas pitam kako se osjećate, čuli smo da ste bili u bolnici?

Juče je bio izuzetno težak dan. Vlastitim tijelom sam pokušavala da zaštitim članove sindikata koji su bili na protestima, probijajući kordone policije, da bih stvorila prostor da svi mogu proći. Bilo je nekoliko padova i udaraca. Ja imam zdravstvenih problema koji nemaju veze sa protestima, ranije sam imala operaciju kičme, pa se ta bol malo aktivirala. Sinoć sam imala izuzetno visok pritisak u glavi i mrlje pred očima, pa su mi u bolnici uradili sve pretrage i jutros sam dobila otpusno pismo. I dalje imam bolove od padova.


Foto: BUKA

Fotografije koje su sinoć zabilježene prilikom vašeg iznošenja iz Skupštine obišle su medije u cijeloj BiH, možemo reći i regiji. Koji je Vaš komentar na situaciju koja se sinoć desila?

Poseban dan desio se juče. Pokušala sam da, onima koji su dobili glas od tih istih radnika, a koji sjede u Skupštini, izvorno prenesem šta radnici žele, šta oni misle i sigurno je da je Parlament RS najbolje mjesto da se o takvim stvarima priča i da se čuje glas naroda. To je narodna skupština, tamo sjede narodni poslanici i zatrašujuće je da su kordonima specijalaca, snajperistima i policajcima na taj način obezbjeđivali narodne poslanike od naroda. Odlučila sam da, kako sam akreditovana u Narodnoj skupštini, da to iskoristim i da sa mjesta govorim poslanicima: „nemojte to da radite“ i govorila sam zašto to ne treba raditi. Skupština je pokušavala da zasjedanje odugovlači što duže, da što više iscrpi radnike. To su radnici koji pate na svojim radnim mjestima, oni imaju probleme i zbog toga su i došli na proteste sa željom da se ta patnja radnika zaustavi, to bezakonje, taj harač koji veliki dio poslodavaca uzima sa grbače tih obespravljenih radnika. Moja želja da budem taj glas naroda je propala i na najgrublji način sam izbačena iz Narodne skupštine, odnosno, razvlačili su me po podu. Ja ne znam da li se to ijednom sindikalcu desilo.

Normalno je da u Evropi sindikalci izlaze na proteste, normalno je da zapale kontejner, razbiju auta i to se ne zove rušenje te države. Pokušaj da se borimo za naša prava, a nismo bacili nijedan kamenčić, nismo ništa zapalili, ništa ružno nismo uradili kod nas je okarakterisano kao rušenje države. Mi smo samo željeli da spriječimo ljude, koji su prije godinu i po dana uzimali naše glasove, da rade to što su naumili. Sve se to završilo na najbrutalniji način, razvlačenjem mene kao žene. Po podu su me vukli da bi zaštitili svoje guzice. Mislim da je sistem koji ima problem da se zaštiti od Ranke Mišić vrlo upitan i time bi se morali pozabaviti oni koji su nadležni za to. Ponižena sam kao žena, kao majka, kao supruga poginulog borca. Oni koji bi trebalo da rade u interesu građana i radnika na tako brutalan način su me izbacili. Već su mnogo puta juče prekidali skupštinu, pa mogli su i tada da je prekinu, da ne dozvole tu blamažu jedne žene. Ostaje pitanje da li su oni izblamirani i kakva je moralna vertikala gospodina Vojina Mitrovića, poslanika iz Bijeljine, koji me je izvrijeđao na najgrublji način. Još jedan poslanik me je takođe izvrijeđao, ali njemu ne znam ime.


Pogledajte kako su Ranku Mišić izbacili iz Narodne skupštine (FOTO)

Niko od narodnih poslanika, prije svega mislim na žene koje sjede u Parlamentu, koje su kakođe i majke, nisu osjetile potrebu da priđu i da kažu „pravimo pauzu, ne radite to ženi“. Žao mi je zbog toga, žao mi je što tako institucije reaguju. Ja nisam uradila ništa loše, ništa protiv zakona. Ako ministar policije cijeni da jesam i ako Premijerka RS misli da je, kako je rekla „na sceni rušenje RS“, onda bi bilo sasvim logično da dođu i da me uhapse. Onaj ko ruši poredak i sistem mora odgovarati pred zakonom i ja sam spremna da odgovaram, ako je to upravo onako kako su oni spektakularno rekli medijima.

Nedavno se završila kampanja „16 dana aktivizma“, koja je bila usmjerena na zaštitu žena od nasilja. A Vi ste sinoć doživjeli onakvu scenu, brutalno izbacivanje. Niko Vam nije pomogao. Kako se osjećate, kao žena, nakon svega što se sinoć preživjeli?

Osjećam se vrlo povrijeđenom i stidim se pred svojim sinom, koji ima potrebu da javno progovori zbog svog oca i zbog svoje majke. Stidim se svog djeteta što je morao sve to da gleda, ali sam istovremeno i ponosna što sam stala, čista srca i čiste duše, ispred radnika koje predstavljam, da založim sebe u punom kapacitetu i na svaki mogući način, kako bih došla do onih koji bi trebalo da shvate šta mi to govorimo. Dakle, osjećam se i poniženom i ponosnom.

Novi Zakon o radu sinoć je jednoglasno usvojen. Koji su daljnji koraci Sindikata?

Upravo ćemo imati sjednicu Predsjedništva, gdje će kolege predsjednici naših sindikata odlučiti o daljnjim koracima.

Vezan tekst:

Pogledajte fotografije sa protesta radnika u Banjaluci (FOTO)