Nauka potvrdila: Sasvim je u redu potrošiti sav novac na putovanja

Nezaboravna iskustva

Nauka potvrdila: Sasvim je u redu potrošiti sav novac na putovanja

Piše: Buka

Ključ sreće krije se u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno na Univerzitetu Cornell u New Yorku

Studija s psihologom dr. Thomasom Gilovichem na čelu trajala je dvije decenije, a pokazala je kako je jedna od najvažnijih razlika između iskustva i stvari prilagodba.

“Kupujemo stvari kako bismo se usrećili i to nam uspijeva – no samo nakratko. Nove stvari zanimljive su nam ispočetka, ali brzo se priviknemo na njih. S druge strane, sreća koju osjećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu dio nas i izgrađuju naš identitet”, pojasnio je dr. Gilovich.

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste onu majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo ljetovanje bez roditelja pamtićete čitav život.

Dr. Gilovich stoga savjetuje da novac koji štedite za novi televizor odmah prenamijenite i radije ga potrošite na neko putovanje ili novi hobi.

“Možete zaista voljeti svoje materijalne stvari. Možete čak misliti da su vezane uz vaš identitet, no one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša su iskustva zaista dio vas. Vi ste zbroj vlastitih iskustava”, zaključio je naučnik.

Izvor: Net.hr

 

Komentari na tekst (7)
Objavljeno:
Putovanjem spoznajete sebe iznutra, spoznajete iskonsko htenje svoje duše, a to je sloboda. Kroz slobodu spoznajete svoje vrline i mane. Vrline negujete a mane prevazilazite. Spoznate da treba čuvati i negovati svoju transportnu mašinu ( TELO), da bi vas nosilo u nova otkrića života.
Objavljeno:
Ako ne putuješ kao i da ne živiš
Objavljeno:
Umjesto komentara evo pitanja mog 4 g starog unuka:Bako jesi li ti bogata.Iznenadjena upitah ga sta on misli?Jesi bako imas nas(4) unuka I putujes
Objavljeno:
Ima ona izreka. Da je putovanje besplatno ne bi ste me videli vise u zivotu. Putovao bih tada ceo zivot da zavirim ispod svakog kamena da se prosetam svakom prasumom, uspenjao svakom planinom okupao u svakom moru. Jedino bi gradove zaobilazio ako bas nemoram....
Objavljeno:
Sigurno je tako . Ja bih samo dodao moje iskustvo : Sjećam se jako dobro onih stvari koje su urađene "budalasto" , a onih normalnih , opšteprihvatljivih , u sjećanju skoro da nema. Pošto sadašnjost ne postoji , nego samo prošlost , a prošlost je upamćena ili nije , odgovor je opet kao na početku -sigurno je tako kao u tekstu.
Objavljeno:
I JA PAMTIM PRVI ODLAZAK NA MORE BEZ STARACA JER JE UJEDNO BIO I POSLJENJI. NISAM ISAO NA MORE OD 2006.
Objavljeno:
potpuno se slazem sa njmi.materijalne stvari su malo bitne. mnogo je vazniji duh.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.