Norveški doktori žele zabraniti nešto bez čega Balkan ne može

Norveški doktori žele zabraniti nešto bez čega Balkan ne može

Piše: Anadolija

Do 2035. godine slijedi potpuna zabrana ovih proizvoda

 Norveško udruženje doktora (Legeforeningen - NMA) do 2035. godine želi da u toj skandinavskoj zemlji živi u potpunosti nepušačko društvo, a kao prvi korak ka tom cilju predložili su zabranu prodaje duhanskih proizvoda svim osobama rođenim od 2000.godine.

Predsjednica NMA Marit Hermansen izjavila je za norveški "Aftenposten" da konzumiranje duhanskih proizvoda kao takvo nije osnovno ljudsko pravo.

"Dugo imamo politiku postepenog ukidana pušenja do 2035. godine. Ovo je mjera za postizanje tog cilja. Želimo generacije bez duhana", kazala je Hermansen.

"Ne treba zabraniti pušenje, ali mi želimo da mladi ne počnu s konzumiranje duhana", istakla je dodajući kako vjeruje da je moguće dobiti i političku podršku za inicijativu ovog udruženja.

"Ministar zdravlja je rekao da je glavni cilj odgovoriti mlade od pušenja. To znači da kada nove generacije ostare, neće moći kupiti duhanske proizvode u Norveškoj", poručila je Hermansen.

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Šta nas briga mi svakako kasnimo 100 godina za evropom
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.