<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RADOSNA VIJEST: Konačno Sport Klub svima!

Mnoge građane BiH je obradovala vijest da je Konkurencijsko vijeće BiH naložilo vlasniku programa Sport Klub da mora u roku od 60 dana sa zainteresovanim operatorima u BiH, odnosno sa Telekom operaterima, IPTV i kablovskim operaterima potpisati ugovore, na osnovu kojih isti mogu emitovati sportske sadržaje kanala Sport Klub.

06. januar 2016, 12:00

To u praksi znači da će konačno svi građani BiH moći pratiti programe Sport Kluba putem svog operatera i isto tako omiljene fudbalske utakmice koji taj kanal prenosi. Da budemo konkretniji i precizniji, po odluci odnosno rješenju Konkurencijskog vijeća, ugovori moraju sadržavati iste uslove koje su do sada u BiH imali samo Total TV d.o.o. i Telemach d.o.o.

Neki bi rekli: “Ništa posebno!”. Međutim, ovakvim rješenjem Konkurencijsko vijeće je građanima BiH omogućilo ono što im je bilo tri godine uskraćivano i to NEZAKONITO. Suština prethodno napisanog leži u tome da je ovo samo jedan primjer postojanja zloupotrebe dominantnog položaja u BiH koje je trajalo pune tri godine. Trebaju li državne strukture i Konkurencijsko vijeće biti zabrinuti ovakvom činjenicom?

Da podsjetimo, Vijeće je u svom rješenju konstatovalo da vlasnik Sport Klub-a (IKO MEDIA aka UNITED MEDIA) nije postupio po prethodnom rješenju Konkurencijskog vijeća od dana 16.12.2013 i nastavio sa zloupotrebom dominantnog položaja sve do dana donošenja novog rješenja, tačnije 23.12.2015.

Očito je da IKO MEDIA, kao i mnogi drugi, smatraju Bosnu i Hercegovinu “banana” državom u kojoj je moguće sve.

Svaki čovjek zdravog razuma i rezona bi se zapitao: Kako je moguće nekaženjeno pune dvije godine ignorisati rješenje najvišeg državnog organa za konkurenciju u BiH?

Tragajući za odgovorom, proučili smo rješenje Konkurencijskog vijeća (koje je izrađeno na 53 stranice) i došli do mogućeg odgovora. Možda je suština u sljedećem:

Četvrta tačka rješenja spomenutog Vijeća kaže:

“Izriče se novčana kazna privrednom subjektu UNITED MEDIA DISTRIBUTION, G-RAL David Prapogescu, br. 1-5, stan 12, Bukurešt, Rumunija u iznosu od 250.000,00KM.”

“Ukoliko privredni subjekt UNITED MEDIA DISTRIBUTION, G-RAL David Prapogescu, br. 1-5, stan 12, Bukurešt, Rumunija ne uplati izrečenu novčanu kaznu u ostavljenom roku, ista će se naplatiti od privrednog subjekta UNITED MEDIA s.a.rl., Luxemburg, koji je djelatnost u pogledu distribucije kanala SportKlub u BiH u roku trajanja postupka preuzeo od privrednog subjekta UNITED MEDIA DISTRIBUTION”.

Četvrta strana spomenutog rješenja kaže:

“Dana 03.07.2015 Konkurencijsko vijeće je primilo podnesak protivne strane da je došlo do promjene kontrole na d privrednim subjektom »UNITED MEDIA« te kao rezultat toga »UNITED MEDIA« više nije povezana sa protivnim stranama”. Da prevedemo: UNITED MEDIA je postala vlasništvo rumunske kompanije ADAF A&A CONSULT SRL, Bukurešt.

Iz navedenog je evidentno da je prekršilac UNITED MEDIA vlasnik kanala Sport Klub, prenio djelatnost na drugu firmu koja je vlasništvo grupacije Telemach, dok je prekršilac prodat novoj firmi iz Rumunije i nije više član te grupacije. U prevodu, firma UNITED MEDIA (ranije IKO MEDIA) je nakon tri godine kršenja zakona i etike poslovanja u BiH, odradila postavljeni zadatak (kršenje zakona) i postala nepotrebna za grupaciju. Pitate se: Zašto? Možda vam bude jasnije ako se osvrnemo na Krivični zakon Federacije BiH u kojem stoji:

Član 253.
Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu

“Ko u pravnoj osobi sklopi sporazum kojim se druga pravna ili fizička osoba ograničava u slobodnom prometu robe ili usluga na određenom području ili sa određenim pravnim ili fizičkim osobama, ili sklopi sporazum kojim se na drugi način stvara monopolistički položaj određenih pravnih ili fizičkih osoba na tržištu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Gotovo identičan član zakona se nalazi i u Krivičnom zakonu Republike Srpske.

Poštujuću rješenje Konkurencijskog vijeća sasvim je jasno da je UNITED MEDIA na teritoriji BiH izvršila krivično djelo koje bi odgovorna lica spomenute firme moglo koštati kazne teške do pet godina zatvora. Za počinjeno krivično dijelo od strane pravnog lica, u ovom slučaju UNITED MEDIA, je umjesto zatvora predviđeno:

Član 148.
Kazne za krivična dijela

“(2) Za krivična djela s propisanom kaznom zatvora preko tri godine, pravna će se osoba kazniti novčanom kaznom najmanje 2.500.000 KM ili do dvadeseterostrukog iznosa štete prouzrokovane ili imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.”

Sudeći po informacijama koje smo dobili od dobro obaviještenih izvora, prije više od godinu dana protiv UNITED MEDIA Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uložena krivična prijava za počinjene radnje koje su kažnjive po članu 253. KZ F.BiH i koja još uvijek nije riješena. Sa dokazima izloženim u rješenju Vijeća je sasvim jasno da je krivična odgovornost IKO MEDIA i njenih ovlaštenih lica veoma stvarna, pa je jasno i zašto su počinioci prenijeli poslove na novo pravno lice (firmu) – izbjegavajući kazne.

Očitno je da je UNITED MEDIA dobila trogodišnji rok za izvršenje djela i prebacivanje vrijednosti na drugu firmu, što se može smatrati porazom pravnog sistema BiH. Ako sve ovo uzmemo u obzir, onda donijeto rješenje Konkurencijskog vijeća ne treba nikome uliti previše optimizma, nego prije realnu zabrinutost za sudbinu ove države i njenih insitucija koja se tri godine nije mogla odbraniti od zloupotrebe koja se je događala pred njenim očima.

Shodno svemu napisanom i obrazloženom možemo svi konstatovati da za BiH još uvek važi: “daleko je sunce”. Ali, ako ništa drugo, bar će građani ovog puta moći gledati kompletan fudbal na malim ekranima. Jedna bitka je dobijena…

Sport klub ponovo kažnjen!