<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučki glumac u hrvatskom hit-filmu: Još uvijek se narod peca na partizane, četnike i ustaše

"Vlastodršci potenciraju priču o takvim stvarima ne bi li narodu skrenuli pažnju sa pravih problema, a narod se i dalje peca na tu udicu"

14. januar 2016, 12:00

“Narodni heroj Ljiljan Vidić” najnoviji je hrvatski hit film u kojem jednu od glavnih uloga tumači i banjalučki glumac Ljubiša Savanović.

Ovaj film je premijeru doživio 31.12.2015 godine, i po svim mjerilima već je solidan blokbaster. Film je pogledalo preko 25 000 gledalaca, što je za tamošnje brojke zavidan rezultat.

Zaplet filma je gotovo pa tarantinovski. Radnja prati četu partizana koja, predvođena mladim pjesnikom, odlazi da se takmiči na endehazijskom talent showu "Čimbenik X": Pobjednik ovog reality show-a osvaja nastup na partiju Ante Pavelića, te samim time i priliku da uz pjesmu, ples i pucnjevu, okonča rat.

Ljubiša Savanović u filmu glumi Salka Dinamitaša, jednog od partizana među koje stiže mladi pjesnik Ljiljan Vidić. Savanović za BUKU kaže kako je u filmu napravljena interesantna podjela uloga, kojom se poigrava sa stereotipima iz partizanskih filmova.

„Svaki od tih partizana je pomjeren na svoj način”, kaže Savanović.

Ovo je Savanovićeva treća saradnja sa Ivanom Goranom Vitezom, nakon serije „Zakon” i filma „Šuma sumarum” i veoma je zadovoljan njegovim načinom rada i njegovim specifičnim humorom.

Na pitanje kako to da publiku još uvijek privlače partizani, ustaše i četnici, banjalučki glumac odgovara kako to ne treba da nas čudi:

„Nažalost, te su podjele još uvijek aktuelne i unutar pojedinih balkanskih naroda. Vlastodršci potenciraju priču o takvim stvarima ne bi li narodu skrenuli pažnju sa pravih problema, a narod se i dalje peca na tu udicu.”



Savanović napominje da je, iako smještena u vrijeme drugog svjetskog rata, priča filma i te kako aktuelna.

”Zoran Lazić, scenarista ovog filma, napravio je u samom scenariju sjajnu paralelu između ondašnjeg i sadašnjeg obrasca gluposti koji je nažalost gotovo istovjetan. Tako da smo lako uspjeli ispratiti njegovu ideju i publika to prepoznaje”, kaže on.

Upitan da prokomentariše stanje humora u našoj zemlji i regionu uopšte, a sve u nedostatku kvalitetnih fimskih komedija, Savanović kaže da je nemoguće našem narodu oduzeti humor i ubiti ga u njemu, koliko god vrijeme bilo teško i nakaradno.

"Ljudi se bore humorom, olakšavaju. A i za sve ovo što nas okružuje  može se reći: da nije žalosno, bilo bi smiješno..."

Da li će se film naći u u domaćim bioskopima Ljubiša Savanović odgovara: Ne znam, to jednostavno nije dio mog posla.