<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropski grad toliko lijep da su Kinezi napravili kopiju

AUSTRIJA

Skriven duboko u planini Dahštajn, nedaleko od Salcburga, nalazi se gradić koji je toliko šarmantan da izgleda kao da je upravo izašao iz bajke.

16. januar 2016, 12:00

Halštat, maleni austrijski grad smješten na ledenohladnom plavom istoimenom jezeru nalazi se na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Iako zimi do njega dopire vrlo malo sunčevih zraka i temperature se često spuštaju ispod nule, zbog čega se može zaključiti da bi boravak na ovom mjestu bilo najbolje izbjeći, mnogi ga smatraju najsavršenijim mjestom na planeti.

U čemu se krije njegova tajna?

Odgovor je so. Halštat predstavlja jedan od najstarijih poznatih rudnika soli na svijetu iz kojeg je ovaj dragoceni mineral iskopavan hiljadama godina.

Dalje, arhitektura grada i predivan uređeni trg oduzimaju dah, pa Halštat s razlogom mami brojne turiste i fotografe širom svijeta.

Ovih kvaliteta bili su svjesni i Kinezi, pa je 2011. godine jedna rudarska kompanija sagradila repliku čitavog grada u pokrajini Henan. Pojedini Austrijanci bili su skeptični u vezi sa ovim projektom, ali je gradonačelnik Halštata u njemu video odličnu priliku za razvoj turizma, pa je lično prisustvovao njegovom otvaranju u industrijskom gradu Luojang.

Danas na hiljade Kineza godišnje posjeti austrijski gradić kako bi ukazali poštovanje originalnom Halštatu, piše "Hafington post".

B 92