<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svi detalji o hapšenju Fahrudina Radončića na jednom mjestu (FOTO)

IZ MINUTE U MINUT

Ovo su informacije vezane za hapšenje Fahrudina Radončića...

25. januar 2016, 12:00

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost.  Fahrudin Radončić uhapšen je danas u akciji "Lutka 2" zbog krivičnog djela ometanja rada pravosuđa. Podsjećamo, u istoj akciji ranije su uhapšeni visoki zvaničnici SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

19:40 - Vijeće za štampu u BiH: Nema razloga da dugim cijevima naoružani policajci upadaju u redakciju medija

"Upravni odbor Vijeća za štampu ističe da pozitivne istražne radnje Agencije i Tužilaštva u cilju otkrivanja i sprječavanja kriminalnih radnji i djela određenih osoba, ne mogu biti pravdanje za slanje dugim cijevima naoružanih policajaca u redakciju medija, ispitivanje novinara i onemogućavanje njihovog slobodnog rada" 


Radončiću prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora?!

19.00 - U akcijama "Lutka 1" i "Lutka 2" za samo dvije godine je uhapšeno više od 30 osoba koje se sumjniče za organizovani kriminal, teška ubistva i pljačke te ostale nezakonite radnje.

Foto: Anadolija

18: 55 -  Ovo su presretnuti razgovori Radončića i Dautbašića: Bakire, od srijede rokenrol - Objava Klix.ba

18. 45 - Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari uputio je javni protest Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog upada maskiranih i dugim cijevima nauoružanih policajaca u redakciju "Dnevnog avaza" te zastrašivanja i ispitivanja novinara i urednika ovog dnevnog lista.

Foto: Avaz.ba

18:03 -  "Radi pravilnog informisanja javnosti, a budući da su određeni mediji objavili da su istražitelji SIPA-e u okviru današnje akcije Lutka 2 pretresli službene prostorije Dnevnog avaza, obavještavamo javnost da predmet pretresa nije bio ovaj medij, nego isključivo prostorije koje koristi osumnjičena osoba F. R., a koje se nalaze u istom objektu", naveli su iz SIPA-e.

17:55- Nakon hapšenja Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, ova stranka održala je vanrednu konferenciju za medije na kojoj su najoštrije osudili, kako su rekli, besprizornu zloupotrebu pravne države od strane pojedinaca i pravosudne mafije.


Foto: Anadolija

17:12 - Privođenje predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića je krajnje neprimjerena demonstracija sile i dosad nezabilježenog načina pokušaja eliminacije političkih protivnika od strane porodično-kriminalnih klanova i odmetnutih centara moći, kaže se u saopštenju SBB-a.

17:11 - Velikom broju medijskih ekipa obratio se glavni i odgovorni urednik "Dnevnog avaza" Faruk Vele ističući kako su pripadnici SIPA-e naoružani i dalje u prostorijama redakcije "Dnevnog avaza". Kaže da je riječ o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja.


Foto: Anadolija

17:10  Reporter portala Klix.ba javlja da je iz redakcije Dnevnog avaza iznesen  jedan računar, a pripadnici SIPA-e se još nalaze ispred zgrade.

Za 18 časova najavljeno je obraćanje potpredsjednika SBB-a Mirsada Đonlagića.

16:45:  Povodom hapšenja Radončića, oglasio se i urednički kolegij Dnevnog avaza. Kako su naveli "riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji Dnevnog avaza, pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima".

Evo zašto je uhapšen Fahrudin Radončić



16:28: Tužitelj Božo Mihajlović je na ročištu za određivanje pritvora Dautbašiću i Šahman, između ostalog, pročitao SMS prepisku između Dautbašića i Radončića u kojoj se navodi:

Dautbašić: Vrhovni komandante, Bakir je ovdje.
Radončić: Sad sam dobio SMS.
Dautbašić: Šta kaže?
Radončić: Šanko (Rusmir Mesihović, bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, op.a.) donio odluku u novembru 2015. da specijalizanti ne smiju biti u dežuri, odnosno da smiju raditi samo od osam do 16 sati. Objavićemo to u Avazu sutra.“
Dautbašić: Mnogo smo jaki, pojedinci su se zajebali!

Zašto je uhapšen Radončić: "Šef traži da zaštitiš i Keljmendija"

16.40: Rodić o hapšenju Radončića: Imunitet se tiče samo poslova obavljenih u Parlamentu BiH


16:27: Nakon hapšenja Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, istaknutih članova SBB-a, Radončić je kazao "da niko neće moći da svoje političke leševe i ubistva podmeće drugima".


Foto: Anadolija

16:15: Odmah nakon hapšenja, Radončić je priveden u prostorije SIPA-e gdje će biti ispitan.

16:06: Kako je potvrđeno, SIPA trenutno pretresa Radončićev stan u Importanne centru.

16:06: Kako N1 saznaje, Radončić je uhapšen u okviru Akcije Lutka 2 zbog ometanja pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoke u slučaju procesa koji se na Kosovu provodi protiv Fahrudina Radončića..

16:00: Kako javlja reporter N1 Slaviša Starčević, SIPA iz Avazovog tornja iznosi dokumentaciju za koju vjeruju da može poslužiti kao dokazni materijal.

15:30 Ko je Fahrudin Radončić: Od profesora likovnog do ministra. .

15:17  Radončić je pod istragom je i osumnjičen je za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa (članak 241. KZ BiH).  Uporedo sa lišenjem slobode, po naredbi Suda BiH vrše se pretresi na nekoliko lokacija.  Prema pisanju medija preteresena je Radončićeva vikendica i spratovi tornja koje je koristio za svoje potrebe.

Izvor: BUKA, N1, Klix.ba, Agencije: Fena, Anadolija