<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radončiću prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora?!

ZAKON

Fahrudin Radončić je uhapšen zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa.

25. januar 2016, 12:00

Prema prvim informacijama iz Tužiteljstva BiH, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić uhapšen je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa, piše SB.

Radončić se konkretno sumnjiči da je posredstvom svojih stranačkih kolega Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman pokušao utjecati na Azru Sarić, bivšu djevojku Ramiza Delalića Ćele, kako bi promijenila iskaz na suđenju Naseru Kelmendiju.

Ukoliko protiv Fahrudina Radončića bude podignuta optužnica, a Tužiteljstvo BiH uspije u sudskom procesu dokazati njegovu krivnju, lideru SBB-a prijeti višegodišnja robija.

U Kaznenom zakonu BiH (član 241) se navodi: „Tko koristi tjelesnu silu, prijetnju, zastrašivanje, ili obećava, nudi ili daje nedozvoljenu korist kako bi naveo na davanje lažnog iskaza ili spriječio davanje iskaza ili izvođenje dokaza u kaznenom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina."