<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dok mi popisujemo izdajnike, na Islandu posve druga priča

Piratska partija

Islanđani ne prestaju da nas oduševljavaju svojim progresivnim razmišljanjem...

26. januar 2016, 12:00

Islandska Piratska partija, predvođena avangardnom suradnicom WikiLeaksa Birgittom Jonsdottir, preuzela je čvrsto vodstvo u anketama u toj zemlji - s dvostruko više birača od sljedeće Stranke nezavisnosti! Po svemu sudeći, ova iznimna žena postat će premijerkom najprogresivnije zemlje svijeta.

Piratska partija po najnovijim anketama MMR-a ima podršku od 37,8 posto, a Stranka nezavisnosti ne doseže niti 20 i nastavlja gubiti potporu.

Skok ove stranke je bio dramatičan zadnjih godina. Utemeljena je 2012. godine, do prošlog ožujka nije bila na više 12,8 posto, a onda već idući mjesec raste i od onda se ne spušta ispod 30 posto. Najzaslužnijom se smatra Birgitta Jonsdottir, koju nazivaju živućom Lisbeth Salander, heroinom romana skandinavskog spisatelja Stiega Larssona, koji je odvažnu darkericu zamislio kao odraslu verziju Pippi duge čarape.

Jonsdottir to povezuje s odlukom ministra vanjskih poslova islanda da zaobiđe parlament i građane u odluci oko ponovnog pokretanja pregovora s Europskom unijom. Šef diplomacije je na svoju ruku odlučio da se oni povlače iz pregovora, usprkos obećanju vlade da će raspisati referendum o tom pitanju. Jonsdottir ističe da je na taj način prekršeno to obećanje, a isticanje volje Islanđana očigledno joj je pridobilo simpatije.

Jonsdottir je postala poznata široj javnosti nakon što je pomogla WikiLeaksovom Julianu Assangeu u obradi snimke "Collateral Murder", koja prikazuje ubojstvo iračkih civila od strane američkih vojnika. No, prije toga sudjelovala je u organizaciji prosvjeda na Islandu zbog bankrota banaka, zbog čega su nedavno osuđeni neodgovorni dužnosnici tih financijskih institucija.

Neprestano zagovara jaču demokratizaciju društva i participaciju građana u odlukama vlasti, uključujući organizaciju crowdsourciga islandskog ustava. Također je bila jedna od pokretačica inicijative da Island postane oaza za zviždače te skladište za farme servera koji su domaćini progonjenim web-stranicama.

Izvor: N1 Hrvatska