<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Analiza hapšenja Fahrudina Radončića

Hapšenje Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda BiH predstavlja prekretnicu, kako na političkoj sceni u BiH, tako i u radu pravosudnih institucija.

26. januar 2016, 12:00

Naši sagovornici smatraju da će, bez obzira na rezultat, ovaj događaj ostaviti veliki trag na bh. društvo, politiku i institucije, a najdeblji kraj, pored uhapšenog Radončića, bi moglo izvući upravo Tužilaštvo.

Politički analitičar Adnan Huskić rekao je za BUKU će hapšenje Radončića imati ogroman uticaj na dešavanja na političkoj sceni u BiH, kao i unutar samog pravosuđa. “Budućnost koalicije SDA-SBB, kao okosnice vlasti FBiH je sada veoma upitna. Tačnije, upravo o Radončiću i njegovoj procjeni ovisi da li će SBB ostati u koaliciji sa SDA ili ćemo ući u još jednu krizu vlasti. Ukoliko Radončiću bude određen pritvor, tačnije ukoliko on više ne bude stalno prisutan na političkoj sceni, iako će zasigurno ostati prisutan u medijima, otvoriće se i pitanje funkcionisanja SBB-a kao stranke. Za stranku koja je izgrađena oko osobe Fahrudina Radončića ovo je najozbiljniji test ne samo unutarstranačkog jedinstva i već i samih struktura i organa stranke.Ako analiziramo neke od izjava u zadnje vrijeme i nakon hapšenja Bakira Dautbašića i Bilsene Sahman stiče se dojam da je i sam Radončić očekivao ovakav razvoj događaja. Tu su također i najave hapšenja o kojima su već ranije govorili visokopozicionirani političari. No i pored toga mislim da je malo ko očekivao hapšenje Fahrudina Radončića”, smatra Huskić.

On navodi da svi sa velikom pažnjom prate šta se događa u vezi sa hapšenjem, upravo zato što se radi o osobi jako visokog profila u javnosti, što u dosadašnjem djelovanju pravosuđa nije bila praksa.

“Svi potezi pravosuđa će sada biti pod lupom javnosti koja želi i treba da zna o čemu se ovdje radi. Prije nego se donese konačni sud moraćemo sačekati krajnji sudski epilog. Za političke elite, bez obzira na prirodu ovih dešavanja, činjenica da visokopozicionirani političar trenutno sjedi u pritvoru, sigurno je dosta veliki šok i to se da iščitati iz njihovih vrlo opreznih i šturih izjava i saopštenja”, rekao je Huskić.

Ivana Marić, politička analitičarka za BUKU tvrdi da je Tužilaštvo BiH hapšenjem Radončića na sebe preuzelo veliki rizik. Ona navodi da je bh. javnost navikla na spektakularna hapšenja političara tako da sve manje pažnje obraćaju na vijesti o hapšenjima koje SIPA provodi, posebno jer svi oni budu pušteni najkasnije za mjesec dana. Jedino što još privlači pažnju su zanimljiva kodna imena akcija koje provode.

”Veliki broj građana još uvijek ne vjeruje da je Radončić stvarno uhapšen i očekuju njegovo skoro puštanje na slobodu. Tu više nije pitanje da li će biti pušten, već nakon koliko sati će biti pušten. To je nivo povjerenja koje građani imaju u pravosuđe. S obzirom na političku i medijsku moć Radončića ovaj put će to sigurno biti drugačije. To već vidimo po velikoj medijskoj pažnji koja se poklanja ovom događaju. Ukoliko Tužilaštvo ne uspije dokazati odgovornost Radončića i ometanje rada pravosuđa to će dokrajčiti imidž Tužilaštva, ali i cjelokupnog pravosudnog sistema. I to će biti ispravno jer trebaju prestati s praksom hapšenja ljudi protiv kojih nemaju dovoljno dokaza. Međutim, ukoliko dokažu navode iz tužbe to će okrenuti novu stranicu u bh. pravosuđu i to bi sigurno utjecalo na vraćanje povjerenja građana u pravosuđe. To bi ujedno bila i opomena drugim političarima i moćnicima i pokazalo im da ne postoje zaštićeni. No, do tada je Radončićeva presumpcija nevinosti neupitna”, rekla je Marićeva i doalala da je zanimljiva i reakcija SDA na hapšenje Radončića, posebno ukoliko se uporedi sa reakcijom na hapšenje Dautbašića.

“I dok je nakon hapšenja Dautbašića promptno organziran sastanak između SDA i SBB u kojem su poručili da ništa ne može ugroziti koaliciju i da je to važnije od svega. Da li je opsatanak koalicije važniji i od zadovoljenja pravde? Nakon hapšenja Radončića SDA je reagovala tek naredni dan i to sa jako šturom obavijesti da pravosuđe treba da radi svoj posao. Da li su hlađenju odnosa između SDA i SBB-a doprinijele i informacije o razgovorima između Radončića i Dautbašića u kojima su spominjani „Bakir“ i SDA?”, navodi Marićeva.

Ona smatra da po navici, kad uhapse nekog političara to nikad nije do njegove lične odgovornosti već se redovito radi o napadu cijeli narod, medijsku slobodu, reformsku vladu i sl.

“Tako je i ovaj put u pitanju politička namještaljka, informiraše nas iz SBB-a i iz Avaza. U državama razvijene demokratije ne bi nesankcionirano prošle ovakve izjave i otvorene sumnje u neovisnost pravosuđa, posebno kada se takve optužbe iznose bez ikakvih dokaza. Pitanje je kome odgovara da Radončić završi iza rešetaka? Iz ranijih izjava Radončića nedvojbeno je da on misli na porodicu Čampara. To bi značilo da Izetbegović nema kontrolu nad svojim članovima i da oni rade protiv politike SDA jer je predsjedništvo stranke odlučilo da je koalicija sa SBB-om važnija od svega. Da li je moguće da jedna porodica ima toliku moć nad cjelokupnim pravosuđem da može lažno osuditi tako važnog političkog igrača? Ili su to sve samo izgovori kako bi se opravdali kriminalni postupci jednog čovjeka?”, rekla je Marićeva


Srđan Blagovčanin, predsjedavajući odbora direktora TI BiH kaže za BUKU da je jako loša klima za rad pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona ukoliko se njihov rad stavlja u politički kontekst.

"To na svaki način treba izbjegavati i ostaviti prostor pravosuđu i agancijama za provođenje zakona da ispunjavaju svoje zakonom predviđene nadležnosti".

Prema njegovom mišljenju, nažalost, same pravosudne institucije i agencije za provođenje zakona su upravo najodgovrnije za nedostatak povjerenja javnosti u njihov rad.

"Brojni slučajevi iz prošlosti pokazali su svu neprofesionalnost, političku zavisnost i neefikasnost koju su u kontinuitetu demonstrirali. Ipak, nepostoji drugi način osim da se institucijama omogući da rade u atmosferi u kojoj nisu izložene uticajima posebno onim od strane političkih centara moći", kaže Blagovčanin za BUKU.

Reakcije visokih funkcionera u intitucijama na nivou BiH

Prodanović: Dosta je spektakularnih hapšenja

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović izrazio je nadu da hapšenje predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića neće imati uticaja na parlamentarnu većinu.

“Ovo će imati velike posljedice ukoliko to bude samo spektakularno hapšenje i ukoliko se hapšenje pokaže neosnovano, jer bi s tog stanovišta trebala biti znatno veća odgovornost Tužilaštva BiH vezano za ovaj ili bilo koji drugi slučaj. Bh. javnosti je dosta spektakularnih hapšenja, potrebna su konkretna djela. Nažalost, do sada nas ni Sud niti Tužilaštvo u to nisu uvjerili”, rekao je Prodanović.

Rodić: Hapšenje u kontekstu raznih događaja

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić prokomentarisao je za BUKU da usljed nedostatka podataka o hapšenju Fahrudina Radončića ne može mnogo da govori o samom slučaju. Ipak,on nam je kazo kako se i ovo hapšenje može posmatrati u kontekstu raznih događaja koji su se dešavali u prethodnom periodu, a u vezi su saradom Suda i Tužilaštva BiH.

“Važno je da ovaj proces bude vođen i okončan u duhu zakona i da istražni postupak pokaže šta se tačno dešavalo u slučaju gospodina Radončića. Mi imamo određene događaje političke događaje koji se mogu povezati sa raznim ličnostima koje se pominju ovdje, ali najbolje je da se sve ovo prepusti pravosudnim organima”, smatra Rodić.

Crnadak: Hapšenje neće mnogo uticati na koaliciju

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak smatra da nije dovoljno upoznat sa detaljima hapšenja Fahrudina Radončića, te da je važno slučaj prepustiti pravosudnim organima.

“Ja nemam dovoljno informacija koje bi mi mogle dati za pravo da komentarišem jučerašnje hapšenje. Ipak, ono što mogu da kažem je dio koji se odnosi na dalje političke prilike i uticaj ovog hapšenja na koaliciju na nivou BiH. Sudeći prema prvim reakcijama političkih partnera u vlasti, prije svega SDA i SBB-a, smatram da ovo neće napraviti mnogo probleme trenutnoj koaliciji, i da će se saradnja nastaviti i ubuduće”, rekao je Crnadak za BUKU.

Sve o hapšenju Fahrudina Radončiča možete pročitati OVDJE