<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Konferencija o poboljšanju poslovnog okruženja: Ekonomiju vratiti u fokus javnosti

SARAJEVO

Bosanskohercegovačka ekonomija nije dovoljno razvijena, a neki od osnovnih razloga za takvo stanje su kompliciran i spor administrativni aparat, zastarjela rješenja koja uređuju privrednu djelatnost i nedostatak kulture rada i poduzetničkog duha, istaknuto je danas u Sarajevu na konferenciji o poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.

28. januar 2016, 12:00

Na konferenciji, koju je organizirao Centar za politike i upravljanje(CPU) u okviru svog programa „ReForum“ i projekta “Monitoring socio-ekonomskih reformi”, učestvovali su domaći privrednici iz različitih sektora, predstavnici lokalnih vlasti i istraživači koji su diskutovali o mogućnostima za poboljšanje uvjeta za uspješno poslovanje u BiH.

-  Ideja konferencije jeste vratiti ekonomiju u fokus javnosti i otvoriti dijalog o novom pristupu donosioca odluka prema poslovnoj zajednici i potencijalnim investitorima. Cilj  konferencije je da doprinese reformskom procesu u zemlji, te promovira rješenja za unapređenje ambijenta za poslovanje koja dolaze iz privatnog i javnog sektora – izjavio je izvršni direktor CPU Adis Muhović.

Edin Mehić, osnivač kompanije Kolektiv, portala Posao.ba i startup akceleratora Bizoo kazao je da su poduzetničke vještine univerzalne vještine koje pomažu bilo kojem pojedincu da se bolje snađe na tržištu rada, kao i da ima više izbora na tom tržištu.

- Mi smo zemlja s najnižim brojem preduzetnika po stanovniku u Evropi, a također smo među zadnjima po broju novoosnovanih kompanija - naveo je Mehić.

Poduzetništvo, kako je istakao, treba ohrabrivati na različite načine i stimulirati adekvatnim mjerama.

- Poseban problem je pristup kapitalu jer ne možete samo kreditima stimulisati privredu. Postoji niz uspješnih ekonomskih sistema koji imaju različite fondove, a jedan od njih je fond rizičnog kapitala gdje ćete vi zajedno s poduzetnikom podijeliti rizik i olakšati mu da započne posao - dodao je Mehić.

Naveo je da je veliki procent novih poslova u BiH generiran iz malih biznisa. To je način kako da kreiramo radna mjesta, a kompanije također treba stimulirati da postanu izvozno orijentirane što je jedan od uvjeta za rast.

- U nedavno objavljenoj publikaciji koju je Vijeće stranih investitora (FIC) radilo s USAID/Sida GOLD projektom kao najveće prepreke ulaganju u BiH naše članice su identifikovale političku nestabilnost, obimnu birokratiju i administraciju, neefikasnost izvršenja sudskih odluka, kao i zakonodavstvo koje ne potiče zajednička ulaganja - izjavila je Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora.

Izdvojila je da su među njihovim osnovnim preporukama investicije, izvoz i industrija.

- Potreban nam je industrijski rast, prije svega proizvodnja koja će dovesti do stvaranja novih radnih mjesta i rasta ekonomije – dodala je Miovčić.     

Lokalne vlasti mogu značajno poboljšati poslovni ambijent na općinskom nivou, a ekonomski razvoj općine Tešanj često se navodi kao jedan od najpozitivnijih primjera u BiH.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je kazao da je suština u uspješnom odnosu javnog i privatnog sektora i shvatanja vlastitite odgovornosti oba sektora te posvećenosti radu.

- Ozbiljno smo pristupili reformi javnog sektora, ne radi marketinške promocije, nego s ciljem efikasnoti i rezultata.  Mjerimo svaki od administrativnih procesa, svaku vrstu poslova koju radimo i svaki posao  pojedinačno. Na kvartalnom nivou analiziramo koliko smo bili uspješni i postavljamo sebi godišnje ciljeve da budemo brži i još efikasniji- kazao je Huskić.

Trenutno imaju gotovo 2.400 poslovnih subjekata, a u prošloj godini su zabilježili porast broja registriranih poslovnih subjeata u svim aspektima, od poslovnica do obrta i drugih oblika organizovanja.

- Samim tim imali smo i porast broja zaposlenih u prošloj godini, a za posljednje tri godine imali smo rast broja zaposlenih od 1.800 ljudi, što u našem slučaju znači da je 20 posto rastao broj zaposlenih u posljednje tri godine - izjavio je Huskić.

Posebna tema konferencije posvećena je ulozi medija u reformama o čemu će govoriti Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik medijskog portala Buka i Faruk Borić, direktor Federalne novinske agencije FENA. O E-registrima i e-uprava kao instrumentima za efikasnost i transparentnost govoriće Darko Brkan, predsjednik organizacije Zašto Ne? i koautor analize E-registri i e-uprava u BiH kao instrumenti za efikasnost i transparentnost.