<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako se muljalo sa izvozom mesa iz BiH?

Lažni stočni pasoši

SIPA još uvijek provjerava moguće neregularnosti, a koje se tiču izvoza mesa u Tursku, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

03. februar 2016, 12:00

Dokumentacija, koja je prikupljena iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kancelarije za veterinarstvo i Agencije za označavanje životinja dostavljena je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Šarović je ovo istakao odgovarajući na poslaničko pitanjeŠefika Džaferovića, poslanika PD PSBiH o tome da su u javnosti prisutne priče o zloupotrebi prilikom izvoza mesa u Tursku.

Prema tim informacijama izvozi se meso koje je prethodno uvezeno u BiH. Da li je ovo tačno i ako jeste šta je poduzeto – upitao je Džaferović.

Ministar Šarović kazao je da su početkom septembra 2015. godine obaviješteni o mogućim zloupotrebama, te je ministarstvo dalo nalog nadležnima da to provjere.

Kontrolisani su izvozni objekti te korištenje stočnih pasoša iz veterinarskih stanica. Utvrđene su neregularnosti, pa su obaviještena entiteska ministarstva, a Kancelarija za veterinarstvo uključila je i SIPA-u – istakao je Šarović.

''On je dodao da je konstatovano niz propusta i da je utvrđeno da jedan broja lica nije postupao u skaldu sa svojim obavezama. Utvrđeno je da po izvozu nema datuma klanja, naknadnim skidanjem ušnih markica....

Tokom akcije od septmebra do janura otkriveno 725 falsifikovanih stočnih pasoša, svi su razduženi u klaonicama. Kotrola traje i dalje, a više hiljada lažnih ušnih markica štampane su Rumuniji.

Kancelarija za veterinarstvo je obustavila izvoz za dva objekta. Provjera se dalje nastavlja i bit će svi eiminisani kod kojih se utvrde neregularnosti. SIPA radi, a sve će se proslijditi Tužilaštvu BiH'' – dodao je Šarović.