Ante Tomić: Jadi političkog minotaura

Ante Tomić: Jadi političkog minotaura

Piše: Ante Tomić

Iako obično ne propuštam priliku za dobar pičvajz, a na nacionalističke gadove koji pljuju po partizanima sam specijalno alergičan, o novom ministru kulture se ne izjašnjavam. Učinit ću to samo ovdje, u beogradskim novinama, podalje od Hrvatske. Za početak, neobično će zvučati, osjećam stanovitu naklonost za toga retarda.

 Više stotina pisaca, redatelja, glumaca, slikara i dizajnera prošlih je nekoliko dana ustalo protiv Zlatka Hasanbegovića, novog hrvatskog ministra kulture. U sandučić elektronske pošte svakodnevno mi dolazi najmanje jedna peticija nekakve strukovne organizacije ili pismo nekog kolege ogorčenog povjesničarom revizionistom, članom Počasnog blajburškog voda, kojega neskriveno uzbuđuje NDH. A ja šutim, nikome ništa ne odgovaram. Iako obično ne propuštam priliku za dobar pičvajz, a na nacionalističke gadove koji pljuju po partizanima sam specijalno alergičan, o Hasanbegoviću se ne izjašnjavam. Učinit ću to samo ovdje, u beogradskim novinama, podalje od Hrvatske.

 

Za početak, neobično će zvučati, osjećam stanovitu naklonost za toga retarda. Kao i inače, uzbuđuju oni koji imaju nekakve komplicirane i teške, kontradiktorne identitete, kad je netko, na primjer, homoseksualac i skinhed, ili kaluđerica i nimfomanka, ili komunist i katolik, kad imamo takvu nekakvu zbunjujuću osobu, sastavljenu od raznorodnih, neskladnih dijelova. Zlatko Hasanbegović takvo je jedno nemoguće biće, politički minotaur, ideološki jednorog. Dira me u srce slaboumnost ovoga zagrebačkog muslimana. Nakon Tuđmanovog dijeljenja Bosne, klanja u Ahmićima i hrvatskih konclogora za Bošnjake, čisto se sažalim nad ustaškim klaunom koji se trudi svidjeti onima koji ga preziru i iza leđa, potiho zovu balijom.

 

Njegovi su stavovi, dakako, skandalozni. Sasvim je neprikladan za ministra. Ali, opet, ostao sam ravnodušan na bijednika. Dijelom i zato jer znam kako je često ponižavajuće i ružno biti manjina, bilo kakva manjina, u Hrvatskoj. Mnogo je puta taj morao progutati dostojanstvo i usnuti u suzama da bi bio ministar u HDZ-ovoj vladi. Kraj sve njegove muke, ne trebam mu još i ja. Zlatko Hasanbegović i bez mene ima dovoljno neprijatelja.

 

Na koncu, blajburški purger muslimanske vjeroispovijesti na čelu Ministarstva kulture, na mjestu za koje se nitko nije otimao, u zemlji gdje se kultura više gotovo i ne spominje, samo je sporedna nevolja. Valja se štedjeti, čuvati snagu za okršaje s ozbiljnijim, autentičnim hrvatskim luđacima kojih ne manjka u Vladi koja je u petak izglasana u državnom parlamentu. Tu je mnogo smrtonosnijih opasnosti. Naša nova Vlada izgleda, neću pretjerati, kao neka meksička banda iz vesterna Serđa Leonea.

 

Jedan je, na primjer, osuđivani nasilnik, koji je prijavio lažnu adresu, a javno bi objavljivao popise nacionalnih izdajnika. Drugi je krao stiropor iz dućana građevinskog materijala. Treći je krao u bolnici koju je vodio. Onda imamo nekadašnju časnu sestru, katoličku redovnicu koja je liječila narkomane, prije nego se u jednoga, valjda izliječenog, zaljubila, napustila Crkvu i otišla s njim živjeti u Banjaluku. Jedan je potpredsjednik bivši špijun, a drugi je otišao iz sjemeništa da bi se upisao na Medicinski fakultet u Mostaru. I taj je vjerojatno jedini kadrovski pogodak. Bolje je zaista da je čovjek u Vladi, ni najcrnjem neprijatelju ne biste poželjeli da ga on liječi. Ja bih, recimo, da nedajbože obolim, prije otišao hodži da mi napravi zapis, nego se dao u ruke nekome što je završio medicinu u Mostaru.

 

Najčudnija je ipak figura koja vodi ovo Kolo gorskih tića, jedan kanadski Hrvat, što je ostavila ekselent džob menadžera u farmaceutska industri ne bi li pomogao old kantri, zemlja njegovi grendparentz. Medije je oduševila njegova odluka da program i ministre u Saboru predstavi PowerPoint-om, hvalili su njegovu informatičku pismenost kao da PowerPoint ne smiješ ni pogledati bez magisterija na Massachusetts Institute of Technology, a stvar je samo u tome da je premijeru bilo lakše pokazivati slajdove, nego govoriti, jerbo ne vlada hrvatskim. Sramežljivo se oglašava na naškom, te možemo samo naslućivati koliko je duboko njegovo neznanje, no lice mu je dosta rječito. Licem mu katkad preleti izraz izgubljenosti i strave i tada shvaćate da predsjednik Vlade RH blage veze nema ni o čemu ljudi govore ni gdje se on, jadan, našao. Doduše, tu dezorijentiranost i užas dijele i mnogi od nas koji perfektno vladamo hrvatskim.

 

 

‪#‎ninonline‬

 

 

Komentari na tekst (9)
Objavljeno:
Članak iz kategorije smeća.Utuživ 100%,ali tko će se sa budalom gonjati po sudovima.Valjda će netko i sa Medicinskog fakulteta u Mostaru ovo pročitai i ako ništa drugo zguziti mu mater.Onako verbalno.Kada se pojavi u Mostaru pripremiti kantu govana za izroda.GORDANE samo naprijed,nedaj se ljevičarskoj plaćeničkoj kamarili.
Objavljeno:
e stvarno nije fer, udarate po gordonu samo zbog toga što čovjek mrzi sve što bar malo miriše na antifašizam. on više voli pravog, iskrenog četnika i čak niža bića kao što je balija ministar hasanbegović, nego nekog nazovi hrvatskog ljevičara. on je ustanju halalit, recimo, ovčaru i vukovar al ne i pisanje kojekakvih tomića, dežulovića, ivančića i inih. on intimno, negdje duboko u sebi, prezire svog pajdu divosa ali će mu uvijek blagosiljat svaki komentar dok got ovaj xenofobično žeže po svemu i svačemu. to se zove biti dosljedan ideji i domoljublja a to vi nikada nećete razumjeti
Objavljeno:
Gordan je jedan urbani Jogoslaven koji ne zna šta govori.
Objavljeno:
Ja bi recimo da ovaj ustašbeg Hasnbegović, pošto ima dobre veze, nađe kakvog dobrog hodžu da zapiše našem Gordanu. Možda mu se štogod utrefilo, pod klupicama, u stalnom mraku.
Objavljeno:
Nasmijala sam se do suza iako je tragicno, jer je sve , nazalost, istina! Bravo Tomicu! Je li moguce da ovo narod u Hrvatskoj ne vidi!
osa
Objavljeno:
Gordane, previse mi brate, smrdis po ustasluku, daj smanji dozivljaj, bar malo, ljepoteti!!!!
Ada
Objavljeno:
Tomić genijalan kao i uvijek!!
Objavljeno:
Đe ti uvijek mišu gordanče zasrljaš i zacijučeš ispod te crkvene klupice, kad je tvoje mjesto tu negdje dolje, u sveopćoj furtutmi karnevalskog mimohoda nacista, izdajnika, ministara, lopova, popova, biskupa, časnih sestara, kurvinih sinova i ostale mnogobrojne rodbine.
Objavljeno:
Ljevica se služi ustaško-četničkim provokatorima po uzoru na komuniste u bivšoj državi. Ante Tomić je jedan iz plejade stare boljševičke garde koja jaše na krilima sadističko-mazohističke ideje, kako su hrvati genocidna ustaška bagra, naravno, ne svi, ne oni koji iz dana u dan sanjaju nestanak Hrvatske u ovakvom geo-političkom obliku. On je srdit kao i njegova politička braća, Stazić, Milanović, kazališni redatelj Frljić, oni uglas zbore o fašizaciji Hrvatske. Čemu se nadaju, što očekuju? Jer nema više Udbe i policije, tužitelja i sudova koji su više od pola stoljeća zatvarali i ubijali "ustaše", nema više Golih otoka, Starih Gradiški, Lepoglava, nema više minhenskih metaka, još im plješću i odaju priznanje samo "antifašistički" ostaci toga zla. Dodijali su i mnogima u vlastitoj stranci koji ne žele biti u sjeni neuslišane krvožednosti pojedinaca srditih zbog toga što se više neće moći koristiti državnim limuzinama, zrakoplovima, helikopterima i novcem za svoje pohote, besplatno močenje guzica i izležavanje na pjesku Brijunskih plaža u otiscima guzica što su ih ostavili diktator tito i njegova ljepotica Jovanka. Ante, Dežul Ivančić i ini su bijesni i zbog zavrtanja slavina koje je najavio Hasanbegović, a to je njima glavna misija, novac i samo novac po svaku cjenu. Ako se Ivančićeve i ine nade u hrvatske razvaline i ostvare on se , na veselje kolega u "Feralu", dokopao 5-6 stanova. Da u razvalinama ima sklonište.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.