<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grci opet na nogama - zemlja blokirana!

Atina

Zaposleni širom Grčke obustavili su rad u znak protesta zbog penzionih reformi a zemlja je zbog masovnog štrajka u blokadi.

04. februar 2016, 12:00

Otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz, škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe.

Uoči planiranih demonsttracija u Atini je primjetno pojačano prisustvo policije. 

Sindikati su proglasili štajk zbog reformi penzionog sistema koje su jedan od uslova za treći međunarodni paket pomoći Grčkoj.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Ljevičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa pokušava da restrukturira penzioni sistem povećanjem doprinosa za socijalnu zaštitu kako bi izbjegla smanjenje penzija, ali protivnici reforme ukazuju da će zbog toga mnogim zaposlenima dvije trećine prihoda ići na poreze i doprinose, prenosi AP. 

Protivnici penzione reforme uspjeli su da ujedine pripadnike različitih profesija, od zemljoradnika, taksista i umjetnika do advokata, ljekara i inženjera.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Današnji generalni štrajk je najozbiljniji štrajk sa kojim se Ciprasova koaliciona vlada suočava od kada je došla na vlast prije oko godinu dana. 

Dok je bila u opoziciji Ciprasova Siriza je predvodila u protivljenju penzionoj reformi, ali je bila prinuđena na dramatičan zaokret prošle godine suočena sa izborom između traćeg paketa pomoć i toga da bude izbačena iz evrozone.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Štrajk se udržava u trenutku kada vlada pregovara sa medjunarodnim inspektorima koji su došli da provjere napredak u ispunjavanju obaveza predvidjenim paketom pomoći. Hotele u kojima oni borave u centru Atine čuva policija.