<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otvaranje linije Doha – Sarajevo stavljeno u prioritet

Zoran Andrić

Dolazak emira Katara šeika Tamima bin Hamad Al Thanija u Sarajevo, pokazao je novu svijetlu perspektivu odnosa Bosne i Hercegovine sa jednom od najbogatijih država svijeta. Ta je posjeta otvorila i neka ozbiljna pitanja.

04. februar 2016, 12:00

Nakon pisanja o problemu sa otvaranjem linije Doha – Sarajevo, koja je trebala biti otvorena 2013. godine, o razlozima tog kašnjenja govoriZoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta.     

ANDRIĆ: Tačno je da sam tada primio delegaciju Katara u posjeti BiH, gdje sam u ministrovo ime razgovarao na temu uspostavljanja redovne vazdušne linije između dvije države. Međutim, kako tada, tako i danas, ne postoje prepreke da se linija uspostavi. Protokol nije prepreka uspostavljanju redovnog vazdušnog saobraćaja između dvije zemlje.

Kako je protekao taj davni sastanak i dogovor oko otvaranja linije?  

ANDRIĆ: Posljednji sastanak je održan u Kataru 2012. godine kada su vođe delegacija potpisali Memorandum o razumijevanju koji je stupio na snagu danom potpisivanja. I ono što je možda po Sporazumu iz 1998. godine možda bilo nejasno otklonjeno je 2012. godine Memorandumom. Što se Bosne i Hercegovine tiče, ne postoje prepreke da katarski avio-prevoznik započne operacije u skladu sa Memorandumom, osim proceduralnih najava početka obavljanja prevoza. Tako smo potvrdili i na sastanku koji je održan u Ministarstvu. To nije bila Komisija za međudržavne odnose Katara i BiH, već smo iskoristili prisustvo predstavnika Katara da porazgovaramo o toj temi. Tom prilikom smo, da bismo ubrzali proceduru, drugoj strani direktno uručili naše tekstove.

Rečeno je da je državni Protokol uobičajena procedura kojom Katar ovjerava ovakve odnose.

ANDRIĆ: Protokol kojim se mijenja Sporazum iz 1998. godine je konačno potvrđen od katarske strane u junu mjesecu 2014. godine, a izmjena bilo koje riječi u protokolu koji ima snagu sporazuma zahtijeva provođenje nove procedure sa naše strane. Protokol će biti upućen na Savjet ministara BiH, okončana je procedura potvrđivanja. Očekujemo uskoro razmatranje i upućivanje na Predsjedništvo BiH.

Kakva god opravdanja se pronalazila, u pitanju je bio i još je običan paraf, pa nije jasno zašto se toliko dugo čeka. 

ANDRIĆ: Djelimično razlog procedure je nepostojanje izvršioca u Ministarstvu koji se bavi ovim pitanjima. Službenik koji je obavljao poslove savjetnika za vazdušni saobraćaj prešao je u Ministarstvo bezbjednosti BiH 2014. godine, a raspisani konkurs za popunu upražnjenog mjesta je kasnije poništen. Poslovi za vazdušni saobraćaj se regulišu po prioritetima, Protokol ne stoji nigdje u fiokama, aktuelan je i u završnoj fazi za upućivanje na Vijeće ministara BiH. Tačno je da kasnimo sa aktivnostima iz više razloga sa naše strane, ali je tačno i da ne postoje nikakve prepreke za uspostavljanje avio-linije. Od Ministarstva vanjskih poslova BiH smo u junu 2014. godine zaprimili obavještenje da je katarska strana završila tekst protokola. Dopis je bio pripremljen za upućivanje na SM, ali nije potpisan. Uzeli smo u prioritet da ovu aktivnost okončamo.

Katarska strana je tražila i mogućnost da Aerodrom Sarajevo bude tranzitna destinacija. 

ANDRIĆ: Ono što katarska strana treba jeste da između dvije destinacije može slijetati u Sarajevo. Na primjer na avio liniji Rim – Doha uvesti i Sarajevo. To je u vazdušnom saobraćaju pojam „pete slobode“. I na sastanku održanom 2013. godine smo potvrdili da za to ne postoje prepreke u BiH. Mi trenutno nemamo prevoznika u BiH koji je zainteresovan za ovaj let, ali ćemo sve omogućiti da katarski prevoznik započne letove.