<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izvoz hrane iz BiH raste uprkos preprekama

Statistika

Iza prehrambene industrije BiH veoma je uspješna 2015. godina. Zabilježen je rast izvoza od 28,5 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su Agencije za statistiku BiH.

04. februar 2016, 12:00

Izvoz bh. hrane lani je iznosio 623,2 miliona KM u odnosu na 485,3 miliona KM u 2014. godini.

Na snažan rast izvoza najviše je utjecao sporazum o bescarinskom izvozu mesa u Tursku, no ni drugi sektori nisu zaostajali. Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, povrća, konditorskih artikala poput keksa, čokolade i krem namaza bilježi rast.

Profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Enver Karahmet izjavio je da prehrambeni sektor bilježi snažan uzlet posljednjih godina i otvorio je značajan broj radnih mjesta.

''Mnogi ljudi samostalno su pokrenuli uzgoj maline, aronije, borovnice. Neki su otvorili hladnjače, otkupne stanice i bave se drugim poslovima'' - naveo je Karahmet.

Po njegovim riječima, sve je snažniji utjecaj struke i mnogi individualni proizvođači trebaju kvalifikovane inžinjere.

''U 2014. godini izvezli smo 8.500 tona bobičastog voća, što je otprilike 50 miliona KM. Firma Bajra je lani izvezla 3.500 tona mesnih prerađevina i oko 2.500 tona sirovog mesa u Tursku. Izvozu su značajno doprinijele i Suša iz Visokog i Sišovići iz Posušja. Milkos, Puđa-Perković, ZIM Zenica su doprinijeli izvozu mlijeka i mliječnih prerađevina. AS Grupa iz Jelaha lider je u proizvodnji i izvozu konditorskih proizvo-da'' - kazaoje Enver Karahmet.

BiH najviše prehrambenih proizvoda izvozila je u Tursku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju.

Naša zemlja zabilježila je prošle godine i povećanje uvoza hrane, koji je iznosio 2,2 milijarde KM i bio je veći za 4,2 posto. Najviše hrane uvozili smo iz Srbije, Njemačke, Poljske, Hrvatske i Holandije.