<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nijemcima skočile plate

Najveći skok

Plate u Njemačkoj su prošle godine porasle 2,5 odsto realno, odnosno prilagođene stopi inflacije, što je najveći skok u posljednjih osam godina, zahvaljujući niskom indeksu potrošačkih cijena, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

04. februar 2016, 12:00

„Prema preliminarnim kvartalnim podacima, indeks plata u Njemačkoj je realno porastao za 2,5 odsto u 2015. godini, što je najbrže povećanje od kada je ovaj indeks počeo da se obračunava 2008. godine“, saopštio je njemački savezni statistički ured, Destatis, prenosi agencija Frans pres.

Nominalno, Nijemcima su plate prošle godine porasle 2,8 procenata, a inflacija je iznosila 0,3 odsto, izračunali su njemački statističari. U 2014. godini, plate u Njemačkoj su povećane za 1,7 procenata, dodaje francuska agencija.

Iz Destatisa su naveli da još nisu kvantifikovali pun uticaj garantovane minimalne zarade na indeks rasta plata.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, uvela je zakonsku minimalnu zaradu od 8,50 evra (9,40 dolara) po satu od 1. januara 2015. godine.

Ipak, „činjenice upućuju na to da su značajan nominalni rast zabilježile plate radnika čija su primanja ispod prosjeka u zemlji“, saopšteno je iz statističke kancelarije.

Primjera radi, mjesečna bruto plata nekvalifikovanih radnika porasla je za 4,1 odsto prošle godine, navodi Destatis, i dodaje da su, takođe, zabilježene različite stope rasta zarada u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj.

Dok su radnicima u istočnoj Njemačkoj plate skočile 3,9 procenata, njihovim zapadnonjemačkim kolegama su povećane za 2,5 odsto, prenosi Frans pres.