<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Republikanci od budućeg predsjednika očekuju oštru, a demokrate umjerenu retoriku o vjerskom ekstremizmu

Posljednja istraživanja

Posljednja istraživanja javnog mnijenja u SAD-u pokazala da 40 posto Amerikanaca smatra da bi budući predsjednik te zemlje trebao otvoreno govoriti o islamskom ekstremizmu, ne prežući da kritikuje i islam kao cjelinu, a takvo mišljenje preovladava unutar republikanskog biračkog tijela, javlja Anadolu Agency (AA).

05. februar 2016, 12:00

Istraživački centar Pew je objavio rezultate ankete provedene sredinom januara ove godine u okviru koje je više od 2.000 ispitanika odgovaralo na pitanja o odnosu religije i politike u društvu.

Polovica ispitanika smatra da bi budući predsjednik SAD-a trebao pažljivo govoriti o islamskom ekstremizmu i ne kritikovati islam kao cjelinu. Većinu tih ispitanika, 70 posto, čine demokrate.

S druge strane, 40 posto ispitanika se izjasnilo da budući predsjednik treba "otvoreno“ govoriti o islamskom ekstremizmu, ne prežući od toga da kritikuje i islam kao cjelinu. Republikanci čine 65 posto Amerikanaca koji tako misle.

Svaki deseti ispitanik nije odgovorio na pitanje.

Na upit o tome šta muslimani u SAD-u misle o toj zemlji, 49 posto ispitanika je kazalo da je "barem jedan dio“ muslimana antiamerički nastrojen. Svaki deseti od te grupe misli da su svi muslimani takvi, 14 posto misli da je polovica muslimana takvog stava prema SAD-u, a 24 posto njih smatra da samo manji dio muslimana ima takav stav.

S druge strane, 42 posto ispitanila misli da "samo pojedini ili niti jedan“ musliman u SAD ima antiameričko opredjeljenje.

Na ovo pitanje nije odgovorilo devet posto ispitanih.

Većina, 68 posto ispitanika smatra da najveći problem nasilja u ime vjere predstavlja to što nasilnici zloupotrebljavaju religiju kako bi opravdali svoja djela, dok 22 posto ispitanika tvrdi da je problem u tome što religijska učenja promoviraju nasilje.

Među onih 22 posto ispitanika koji problem nasilja vide u učenju religija, njih 14 posto smatra da je islam taj koji promovira nasilje, tri posto misli da su sve religije takve, a četiri posto od te grupe nije preciziralo na koju religiju misli.

Deset posto ispitanika nije odgovorilo ni na ovo pitanje.