<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Personalni asistenti olakšavaju samostalan život osoba s invaliditetom

ŽIVOT

Usprkos aktualnim zakonima, osobe s invaliditetom u našoj zemlji i dalje su među najugroženijim društvenim skupinama.

05. februar 2016, 12:00

Preko svojih udruženja osobe s invaliditetom intenzivno rade na poboljšavanju svojih životnih uslova, a vrlo su često udruge jedini prostor njihovog samoaktualiziranja i mogućnosti ostvarivanja socijalnih kontakata.

Deklarativno, cijelo društvo podržava integriranje i kreiranje istih mogućnosti za sve ali gotovo da nema društvene oblasti, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, pristupačnost, sudjelovanje u javnom životu i sl. u kojima osobe s invaliditetom ne nailaze na nepremostive prepreke i probleme.

U ovakvim okolnostima Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ Banja Luka (SEC) pokrenula je niz obrazovnih aktivnosti koje trebaju pomoći osobama s invaliditetom u postizanju što većeg stupnja samostalnosti.

"Jedna od konkretnih aktivnosti je obučavanje personalnih asistenata, profesionalnih pomagača, koji na profesionalan i dostojanstven način trebaju biti alat u ostvarivanju ovog cilja. Svrha usluge personalne asistencije je pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške koja je korisniku neophodna za zadovoljavanje osobnih potreba i uključivanje u obrazovne, radne i društvene aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti", kažu iz ove Ustanove.

Ističu da se programske aktivnosti za uslugu personalne asistencije ostvaruju kroz aktivnosti kojima se, u skladu sa svrhom usluge, a u ovisnosti od potreba korisnika personalne asistencije, identificiranih potreba osigurava praktična pomoć i podrška.

One su usmjerene k održavanju i unaprjeđenju kvalitete života korisnika, u ovisnosti od identificiranih potreba i kapaciteta za samostalno obavljanje određenih aktivnosti, imajuću u vidu da je upravo korisnik taj koji upravlja uslugom.

"Usluge mogu biti usmjerene na pomoć u održavanju osobne higijene i zadovoljavanju osnovnih potreba (pomoć pri oblačenju i svlačenju, obavljanju fizioloških potreba, kupanju, pranju kose, itd.)  pomoć u održavanju higijene stana, obavljanju svakodnevnih aktivnosti i zadovoljavanju osnovnih životnih potreba; (nabavku namjernica, spremanje obroka, hranjenje, održavanju čistoće prostorija i itd.); transfer i pomoć pri kretanju unutar i izvan korisnikove kuće, radnog mjesta i mjesta gdje se odvijaju društvene i obrazovne aktivnosti, pomoć u korištenju prijevoza; pomoć u korištenju terapeutskih i zdravstvenih usluga i korištenju i održavanju pomagala; pomoć pri komunikaciji, i zadovoljavanju socijalnih, kulturno-zabavnih, i drugih potreba; pomoć pri obavljanju različitih radnih, obrazovnih i društvenih aktivnosti", kažu iz SEC-a.

Po preporukama Europske mreže za samostalni život (ENIL), kada se radi o usluzi personalne asistencije, neophodno je usvojiti i provoditi zakonska rješenja za usluge personalne asistencije koja su usklađeni s pravima osoba s invaliditetom i odražavaju filozofiju pokreta za samostalan život tj pokušati osigurati da se usluge personalne asistencije pružaju na osnovu procjene individualnih potreba i ovise od životne situacije svakog pojedinca i da su u skladu sa socijalnim razumijevanjem invaliditeta, a ne da se sprovodi korištenjem isključivo medicinskog pristupa.

"Osobe s invaliditetom trebaju imati  pravo na samostalno biranje i upravljanje aktivnostima svojih asistenata. Stoga i sam odabir i obuka osoba koje žele pružati usluge personalne asistencije zahtijeva jasne kriterije i profesionalan pristup kako bi 'alatka koju napravimo dugi niz godina služila svojoj namjeni i surađivala s osobom s invaliditetom, s njegovom obitelji i bila zastupnik i pokretač i nosilac borbe za iste mogućnosti'", ističu.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno - edukativni centar“ (SEC) Banja Luka osnovana je u okviru projekta obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja kojeg implementiraju Caritas BiH i Caritas Austrije uz financijsku pomoć Austrijske razvojne saradnje.