<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ruski zračni napadi potkopavaju mirovne pregovore o Siriji

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je danas u Amsterdamu kako ruski zračni napadi koji u velikoj mjeri za metu imaju opozicione snage, potkopavaju mirovne pregovore o Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

05. februar 2016, 12:00

Stoltenberg je u izjavi prije sastanka ministara odbrane zemalja članica Evropske unije (EU), izrazio podršku mirovnom rješenju sirijske krize.

"Ruski zračni napadi koji u velikoj mjeri za cilj imaju opoziciju, potkopavaju mirovne pregovore u Siriji. Dodatno, učestalije zračne akcije uzrokuju rast netrpeljivosti u sve češćem narušavanju turskog zračnog prostora", kazao je Stoltenberg, podsjetivši kako su sve učestalije akcije izuzetno rizične po sigurnost regije.

"Ovo je istovremeno poteškoća i za NATO. Narušavanje turskog zračnog prostora znači narušavanje zračnog prostora NATO-a. Povećana intenzivna prisutnost ruskih snaga u Siriji i istočnom Sredozemlju, mijenja strateški odnos snaga u tom dijelu svijeta", rekao je Stoltenberg i pozvao na smirivanje tenzija i pronalazak političkog rješenja sirijske krize.

Generalni sekretar NATO-a na pitanje u vezi sa sve većim prisustvom terorističke organizacije ISIS u Siriji je kazao kako situaciju prate sa posebnom pažnjom.