<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuskim supermarketima zabranjeno bacanje hrane

Novi zakon

Francuska je prva zemlja na svijetu koja je usvojila zakon kojim se supermarketima zabranjuje da bacaju ili uništavaju neprodanu hranu, te će ih prisiliti da je doniraju dobrotvornim organizacijama i bankama hrane, javlja Anadolu Agency (AA).

06. februar 2016, 12:00

Francuski Senat je jednoglasno izglasao zakon kojim je velikim trgovačkim lancima zabranjeno bacanje hrane.

Istovremeno, dobrotvorne organizacije i banke hrane dobile su mogućnost dijeljenja miliona dodatnih besplatnih obroka onima kojima je to potrebno te sada započinju s traženjem dodatnih volontera, skladišta i frižidera kako bi spremne dočekale povećan priliv donacija. 

Supermarketima je zabranjeno da namjerno pokvare hranu kako bi spriječili da je pojedu oni koji kopaju po kontejnerima, s obzirom na to da je u posljednjih nekoliko godina porastao broj onih koji noću kopaju po kontejnerima kako bi se prehranili.

Aktivisti se nadaju da će se slični zakoni usvojiti i u drugim članicama Evropske unije. 

Dosad su francuski supermarketi hranu koja se ne može prodati zbog izgleda ili kratkog roka trajanja bacali u kontejnere te zalijevali izbjeljivačem kako bi spriječili iskorištavanje bačene hrane za prehranu, ali sada, ukoliko to učine, mogli bi biti suočeni sa kaznom do 75.000 eura ili dvije godine zatvora. 

Jacques Bailey, predsjednik "Banques Alimentaires", mreže francuskih banaka hrane, ocijenio je ovaj zakon pozitivnim i vrlo simboličnim zbog toga što će supermarketi biti primorani potpisati ugovor kojim se obavezuju da će hranu donirati dobrotvornim organizacijama. 

U Evropskoj uniji se godišnje baci 22 miliona tona hrane koja može da se konzumira, a u tome prednjače Velika Britanija i Francuska, pokazala je posljednjastudija istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji. Istovremeno u svijetu godišnje propadne 1,4 milijarde tona hrane.