<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novinarke ne kleče: Smijenjen srbijanski ministar Gašić

Skupština Srbije izglasala je večeras razrješenje ministra odbrane Bratislava Gašića nakon seksističkog komentara upućenog novinarki B92 Zlatiji Labović iz decembra 2015. godine.

06. februar 2016, 12:00

 Za smjenu je glasalo 195 poslanika, među kojima i poslanici vlasti i opozicije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ranije danas poslanike Skupštine Srbije da podrže njegovu odluku o razrješenju Gašića. 

Vučić je, obrazlažući prijedlog pred poslanicima Skupštine Srbije, rekao da je to učinio zbog izjave, ali i pristojnosti i moralnosti koja se od ministara očekuje, a ne zato što spori njegove rezultate. 

On je naglasio da rezultate koje je Gašić postigao kao ministar odbrane ne spori jer su oni veoma dobri, te da je uradio mnogo i za Ministarstvo i za Vojsku, kao i namjensku industriju. 

"Gašić sebi nikada ne bi poželio da kleči i znam da nije poželio ni djevojci kojoj je to rekao. On je to rekao tek tako, ali mora da snosi odgovornost i političke posljedice", naglasio je Vučić.

Sjednicu, koja je počela danas u podne, su oko 16:30 sati napustili poslanici SNS-a, SPS-a i njihovi koalicioni partneri zbog uvrede poslanika Demokratske stranke (DS) Dragana Šutanovca upućene predsjedniku parlamenta Maji Gojković na društvenoj mreži Twitter. 

Šutanovac je na Twitteru napisao "Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi... reality Skupština". 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsjednik SNS-a, rekao je da mu je žao što nema izvinjenja od Šutanovca i da bi rado izašao sa svojim kolegama, ali da, kao predlagač, mora da ostane.