<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljena Bloombergova lista najbjednijih zemalja svijeta, BiH ni nema na spisku

Jadne ekonomije

Agencija Bloomberg objavila je listu deset "najjadnijih ekonomija svijeta" za 2016. godinu, a na toj se nelsavnoj top listi zemlje vrednuju na osnovu indeksa inflacije i stope nezaposlenosti.

06. februar 2016, 12:00

Na listi najgorih ekonomija nalaze se redom Venecuela, Argentina, Južna Amerika, Afrika, Grčka, Ukrajina, Španija, Srbija, Turska, Brazil i Kazahstan.

Najveći problem Grčke i Ukrajine je , prema ovim podacima, nezaposlenost, dok je za loš status Venecuele velikim dijelom kriva niska cijena nafte.

 Projicirani indeks bijede za 2016. je 159.7, četiri puta viši od Argentine, koja je prati na popisu s 39.9, prenosi portal Index.hr

Među najsretnijim ekonomijama su redom Tajland, Singapur, Švajcarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Hong Kong te Velika Britanija.

Zanimljivo je da Bosne i Hercegovina na ovoj listi ni nema,da li zato što smo toliko jadni pa nas ni ova lista ne može obuhvatiti, ili su nas jednostavno zaboravili teško je reći.

Poređenja radi, Srbija je osma najjadnija ekonomija na svijetu dok su Hrvati za dlaku izbjegli ući u neslavni "top ten"pa su jedeanaesti.

Indeks bijede, kojeg je kreirao ekonomist Artur Okun i koji je bio iznimno popularno mjerilo stanja ekonomije u vrijeme kad su SAD-om predsjedavali Džimi Karter i Ronald Regan objedinjuje razinu nezaposlenosti i stopu inflacije. Što je indeks veći, nivo bijede u nekoj zemlji je veći.