<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mađari i Italijani najčešće žele uvesti neregularnu hranu životinjskog porijekla u BiH

UVOZ

Stroge kontrole izvoza hrane iz BiH u zemlje Evropske unije (EU) su brojne, kao i zahtjevi koje je potrebno ispuniti. Međutim, ni sve zemlje EU ne ispunjavaju uslove kada je riječ o izvozu hrane životinjskog porijekla u BiH, pa često takva roba bude vraćena sa državne granice. Najčešće malverzacije su zabilježene s robom iz Mađarske, Italije, ali i Hrvatske i Srbije.

08. februar 2016, 12:00

Prilikom izvoza hrane iz BiH u zemlje Evropske unije mnogo je kriterija koje kompanije moraju ispuniti, a koji se odnose na kvalitet i sigurnosni aspekt hrane, naročito one životinjskog porijekla. S druge strane, kada je riječ o uvozu prehrambenih artikala mnogo manje je uslova koje je potrebno ispuniti, odnosno česti su primjeri malverzacije.

Posljednji u nizu propusta je zloupotreba trgovinskog aranžmana s Turskom, jer je nekoliko domaćih kompanija koje su izvozile u Tursku vršilo manipulaciju tako što su prethodno to meso uvezle iz nekih drugih zemalja, čime je prekršen ugovor. Naime, Turska je zahtijevala da uvozi meso iz BiH, ali isključivo ono koje je proizvedeno u našoj zemlji.

Postavlja se pitanje regularnosti i malverzacija kada je riječ o uvozu, kao i kvalitetu proizvoda.

Kako su za Klix.ba potvrdili iz Ureda za veterinarstvo BiH, tokom 2015. godine, zabilježena su 23 slučaja nepravilnosti pri uvozu proizvoda životinjskog porijekla.

"Najčešće neregularnosti zabilježene su zbog postojanja zabrane uvoza iz zemlje ili regije, neupisivanje proizvođača određene robe, ili nepostojanje odgovarajuće dokumentacije. Kada su u pitanju zemlje, najčešće su sa granice vraćani proizvodi životinjskog porijekla iz Mađarske, Italije, Hrvatske, Srbije i Turske", istakli su za Klix.ba iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Bez obzira na izvoznu politiku i postojeće aranžmane definitivno je da kontrola uvoza prehrambenih artikala mora biti veća, ne samo zbog politike već prije svega zbog zdravlja građana koji su krajnji konzumenti.

U slučaju malverzacija prilikom uvoza mesa u BiH, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su saopćili kako se u cijeli slučaj uključila i SIPA koja vrši istragu. Najavljene su oštre kazne za kompanije i pojedince koji su ugrozili trgovnski sporazum s Turskom, uz najavu da to nikako neće utjecati na daljnju saradnju i trgovinsku razmjenu BiH i Turske.