<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stručnjaci upozoravaju: Ne potcjenjujte opasnosti planine i u avanturu ne krećite bez potpune opreme

OPREZ

Mjere prevencije su najvažnije kada je riječ o odlasku na planinu, upozoravaju stručnjaci alpinista Tomislav Cvitanušić i načelnik stanice Gorske službe spašavanja Sarajevo Edin Merzić. Osim tehničke opreme, informacije o vremenskim uslovima i stanju na terenu su ključni faktori.

08. februar 2016, 12:00

Iako magično lijepa i privlačna, planina je jednako opasna i nepredvidiva. Bez obzira na to da li ste planinari ili jednostavno izviđači, svaka planina ima svoje karakteristike koje se moraju detaljno analizirati. Pored standardnih procedura, put u planinu potrebno je detaljno isplanirati i uvijek očekivati nepredviđene okolnosti.

Tragični događaji, poput jučerašnje tragedije i smrti jednog planinara te teške povrede još jedne osobe alarm su na dodatni oprez i preispitivanje svojih mogućnosti.

Jedan od iskusnijih bh. alpinista i sportista Tomislav Cvitanušić upozorava na sve opasnosti koje planina nosi, naglašavajući važnost opreme koju trebaju posjedovati svi oni koji putuju u planinu.

"Svaka planina, a naročito Bjelašnica, pored sve ljepote ima brojne opasnosti zbog kojih su potrebni maksimalna pažnja i oprez. Konkretno u slučaju jučerašnje nesreće, područje Kotlova, na samom vrhu Bjelašnice je veoma opasno područje. Širina platoa iznad kotlova je nekih 200 metara uz nagib od 20 stepeni", objašnjava Cvitanušić.

U zimskim uvjetima na planinu ne ići bez dereza i cepina

Da bi se planinarilo na takvom terenu potpuna oprema za kretanje po snijegu i ledu je imperativ.

"Neophodna oprema za takve terene su tzv. dereze, odnosno metalni dodaci koji se stavljaju na cipele i služe za kretanje po ledu i snijegu. Osim toga, svaki planinar bi trebao imati i cepin, dio planinarske opreme koji služi da se zaustavi pad, odnosno klizanje u slučaju pada", naglašava Cvitanušić.

Osim toga svaka planinarska grupa treba imati prvu pomoć, uže koje se koristi u slučaju prelaska preko neke padine ili za izvlačenje povrijeđenih, te u zimskim uslovima i lični komplet opreme koji podrazumijeva dereze i cepin. Neizostavni dio opreme su hrana, voda i telefon s napunjenom baterijom.

Veoma važno je da se planinari ili izviđači u planinarske pohode ne bi trebali upuštati bez stručno obučenih osoba koje poznaju teren i uslove planine. Prije svakog pohoda neophodno je napraviti plan, odnosno obavijestiti nekoga gdje putujete i nikada ne idite sami.

"Kada se putuje u nepoznate visoke planinske predjele iznad 3.000 metara, tu je imperativ da se putuje sa stručnom osobom koja će znati napraviti plan aklimatizacije, kako bi se izbjegla i visinska bolest. To nam govore naša iskustva i sa Anda i sa Mont Blanca, jer zakonitosti koje planina nameće vi se morate pridržavati", zaključuje Cvitanušić.

Planina nije opasna samo zimi, već i u ljetnom periodu

Da ljudi na neki način potcjenjuju planinu smatra i Edin Merzić te naglašava da se zaboravlja da je čovjek taj koji se mora prilagoditi planini, a ne obratno.

"Sve planine, a naročito Bjelašnica, imaju svoje specifične karakteristike i nepredvidivu 'ćud'. Prije svakog pohoda, oni koji putuju u planinu trebaju se pripremiti fizički, psihički, ali i informaciono, naročito o vremenskoj prognozi. Upravo je vrijeme, odnosno jak vjetar jedan od glavnih uzroka nesreće koja se dogodila jučer na Bjelašnici", istakao je Merzić u razgovoru za Klix.ba.

Područje Kotlova na Bjelašnici je veoma zahtjevan teren za planinare. Radi se o stjenovitom području s velikim nanosima snijega uz gustu vegetaciju koja otežava svaku vrstu pristupa.

"Zbog svih prepreka i nepogodnosti na koje smo naišli, transport nastradalog i povrijeđene planinarke je jučer bio veoma otežan. Kotlovi su inače neograđeni prostor koji je nekada bio ograđen za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine, ali je to sve uništeno. Ali vi jednostavno ne možete ni ograditi svaku rupu na planini, jer onda to nije to", kazao je Merzić.

Stručnjaci upozoravaju i naglašavaju da je za svaku vrstu planinarskog pohoda najvažnija prevencija, odnosno kvalitetna priprema i pridržavanje svih preporučenih segmenata. Planina nije opasna samo u zimskom periodu, već i tokom ljeta, kada važe ista pravila. Poštujmo planinu i prije svakog pohoda ne zaboravite poduzeti sve preventivne mjere.

Klix.ba