<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Upozorenje zbog padavina i vjetra brzine veće od 90 kilometara na sat

Banja Luka

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka pozvali su stanovništvo na oprez zbog prognoze Hidrometeorološkog zavoda RS, a prema kojoj se na području Banje Luke u narednim danima očekuje jak vjetar i obilnije kiše koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujičnog karaktera.

08. februar 2016, 12:00

Istovremeno, apeluju na sugrađane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika.


Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine.

Iz odsjeka podsjećaju građane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujičnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona 121. 

Kako je navedeno u prognozi Hidrometeorološkog zavoda – od danas popodne očekuje se jak jugo, a u utorak popodne, uvečer i u srijedu u prvom dijelu dana jaki olujni udari vjetra.

U ponedjeljak u drugom dijelu dana, i prema ponoći, za Krajinu se očekuju udari vjetra do 70 km/h.

Slično će biti i u utorak u prvom dijelu dana, a popodne i u noći ka srijedi vjetar brzine preko 80-90 km/h.

U srijedu popodne vjetar postepeno slabi.

''Vjetar ove jačine može izazvati štetu na krovovima, da lomi grane i staro drveće, kida kablove i dalekovode'' – navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Kada je riječ o padavinama, kako je navedeno u prognozi,najviše ih se očekuje od jugozapada do juga. Mjestimično obilniji pljuskovi u ponedjeljak i utorak, a u srijedu od ranog jutra do popodneva najviše, kada će pasti i više od  60  litara po metru kvadratnom.