<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH podržala ukidanje bijelog hljeba

Sarajevo

Na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Predstavnički dom PSBiH.

08. februar 2016, 12:00

Predloženom izmjenom Zakona predviđeno je brisanje člana 48. Zakona o plaćama i naknada u institucijama BiH. U članu 48. Zakona propisano je da „izabrani funkcioneri i nositelji funkcija, nakon prestanka javne funkcije, imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uvjete za mirovinu, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka funkcije“, kao i to da „naknada obuhvata osnovnu neto platu sa dodatkom za minuli rad i poreze i doprinose sukladno propisima koji reguliraju ovu oblast“.

Usvojeno je, sa preporukama, Izvješće o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Transparentnost rada institucija BiH“. Usvojen je i zaključak koji će biti upućen Domu naroda PSBiH, a kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci izvijesti Povjerenstvo o planiranim i poduzetim aktivnostima na implementaciji preporuka iz Izvješća, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.