<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kafa u svijetu će biti jeftinija

Kafa će na svetskom tržištu u 2016. godini biti verovatno jeftinja, pošto bi velika proizvodnja u Brazilu mogla da ugrozi perspektive potencijalnog rasta cena, prema procenama afričkih proizvođača kafe.

08. februar 2016, 12:00

- Brazilska proizvodnja je na prilično visokom nivou za predstojeću sezonu, tako da neće biti nestašice kafe, niti će doći do skoka cena na tržištu - izjavio je predsednik Afričke asocijacije proizvođača kafe, Abdulah Bagerš.

- Da li bi cene mogle pasti? Da, svakako da bi mogle, jer smo viđali i niže cene od aktuelnih - rekao je on.

Brazil, najveći svetski proizvođač i izvoznik kafe, mogao bi da ove godine poveća proizvodnju za čak 52 miliona džakova (od 60 kilograma), u odnosu na 43,2 miliona džakova iz 2015. godine.

- Prosečna cena kafe na Njujorškoj berzi sirovina je od početka prošle godine pala za 40 odsto, na 120 američkih centi za libru (1 libra=53,6 grama) - izjavio je Bagerš tokom jedne industrijske konferencije u komercijalnom centru Tanzanije, Dar es Salamu.

- Iako je klimatski fenomen El Ninjo imao negativan uticaj na neke zemlje-uzgajivače kafe, njegov uticaj nije bio dovoljno velik kako bi ugrozio tržište - izjavio je Bagerš.

Posledice El Ninja su, međutim, bile strašne u nekim područjima, pa su tako u Kolumbiji uzgajivači prijavili gubitak od oko 90 odsto useva, navodi "Blumberg".