<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte kako izgleda zgrada Vlade RS u Lukavici: Do lakših odluka uz fontane i mermerne podove!

Luksuz

Mermerni podovi, kristalni lusteri, skupocjeni parket, fontane – u takvom ambijentu sigurno će biti lakše donositi odluke.

09. februar 2016, 12:00


Kamera ATV-a prva je ušla u prostorije nove zgrade Vlade RS, u koje bi na proljeće trebalo da se usele srpski predstavnici. Luksuzni enterijer uskoro će biti upotpunjen novim namještajem. Za tu namjenu Vlada je izdvojila dva miliona maraka. U toku je tender za nabavku namještaja, zavjesa, tepiha i računarske opreme. U novom ambijentu bi od aprila trebalo da uživaju predstavnici RS iz zajedničkih institucija: član Predsjedništva, članovi Savjeta ministara, delegati u Domu naroda i poslanici Predstavničkog doma.

“Poslovni dio, gdje će biti smještene institucije RS koje su do sada plaćale zakupninu u tom dijelu, u istočnom dijelu RS, prije svega u Istočnom Sarajevu, kao što je Okružni privredni sud. Republički centar za istraživanje ratnih zločina, agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Republički zavod za statistiku”, kaže Goran Maričić, direktor službe za zajedničke poslove Vlade RS.

Dva miliona iz republičke kase za namještaj, zavjese i računare za mnoge su bespotrebno potrošene pare. Lider PDP-a, Branislav Borenović, tvrdi da postoje i drugi izvori finansiranja. Novac iz budžeta RS, poručuje, mogao je da ode u bolje svrhe.

“Mi smo očekivali, kada su u pitanju zajedničke institucije, da se koriste sredstva iz budžeta zajedničkih institucija, da se na taj način rastereti budžet RS. To je još jedan primjer nespremnosti institucija RS da koriste sredstva iz BiH, i na taj način u suštini čine štetu budžetu RS”, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

U septembru je Vlada RS i zvanično postala vlasnik zgrade. Dok opozicionari osuđuju troškarenje, predsjednik RS, Milorad Dodik najavljuje i svečano otvaranje.

“Ja mislim da se to dešava krajem marta, početkom aprila. Po onome što mogu da procijenim. Tačan datum ne znam, ali bićete obaviješteni, mi ćemo to otvoriti ovako pompezno. Kao da otvaramo Olimpijadu”, objašnjava Milorad Dodika, predsjenik RS.

Bez obzira na više nego dobre uslove, u novu zgradu neće preći baš svi. Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, tvrdi da ni on ni njegovi saradnici ne žele da se usele u novu zgradu Vlade. Ko i pod kojim uslovima može da koristi prostorije, biće odlučeno na nekoj od narednih sjednica Vlade. Oni koji nisu budžetski korisnici, plaćaće zakup prostorija. A baš zbog skupog zakupa koji su plaćali za institucije u Istočnom Sarajevu, Vlada RS odlučila je da kupi zgradu koja je koštala više od 26 miliona maraka.