<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bosić: Dodik više nije kredibilan političar

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kaže da je odluka Milorad Dodika da odustane od sprovođenja referenduma o Sudu i Tužalaštvu BiH predstavlja kraj priče o provođenju refernduma o samostalnosti Republike Srpske, o kojoj se govori u posljednjih deset godina.

09. februar 2016, 12:00

Bosić je rekao da je ovom odlukom Dodik pokazao politički kukavičluk i da je svima je jasno da od održavanja tog referenduma nema ništa dok je Dodik i ova vlast na svojim položajima.

On je istakao da se pokazalo da je SDS bila u pravu kada je tvrdila da neće biti proveden taj referendum, zbog čega su njeni poslanci bili suzdržani kada je donošena odluka o njegovom održavanju.

Bosić naglašava da su tvrdnje da se refendum otkazuje jer opozicija ne podržava njegovo sprovođenje čista laž.

“To su laži i konstrukcije da bilo ko od funkcionera ili načelnika SDS ima namjeru da obstruiše proveđenje odluke o referendumu. Ako bi se to desilo svako ko bi to pokušao bi istog trenutka bio isključen iz stranke”, navodi Bosić.

Dodaje da je Dodik je svojim aktivnostim praktično urušio i ustavni položaj Narodne skupštine Republike Srpske.

“Narodna skupština po ustavu i zaknu ima ekspluzino pravo da donese odluku o provođenju referenduma i nigdje se ne pojavajluje uloga predsjednika Republike Srpske oko toga. Svojim aktivnostima o nesprovođenju odluke Narodne skupštine Republike Srpske Dodik je marginalizovao njen demokratski kapacitet, kao i svoje poslanike koji su digli ruke za njegov prijedlog oko provođenje referenduma”, rekao je lider SDS.

Bosić kaže da je Dodika pokazao da ne može da provede ni jedno veliko obećanje koje je do sada davao građanima Republike Srpske, dodajući da ovo možda prilika da se okrenemo i onim stvarima od kojih se živi.

“Sada bi trebalo da pričamo o tome zašto su propale banke u Republici Srpskoj, zašto je najmanja penzija u Srpskoj i zbog čega u Srpskoj nema nikakvih aktivnosti oko borbe protiv korupcije i kriminala”, ističe Bosić.

Komentarišući rad Suda i Tužilaštva BiH Bosić je ocijenio da oni nisu položili ispit za svoj rad, prije svega zato što su selektivno djelili pravdu u slučajevima ratnih zločina, dok u slučajevima oranizovanog kriminala, koji ima međudržavne i međuentiteski karatker, nisu ništa uradili.

U prilog toj tvrdnji potsjetio da su se u javnosti nedavno pojavili podaci da je iz fabrike glinice iz Zvornika oznesno preko milijardu maraka, a da još uvijek ništa nije urađeno po tom pitanju.

Lider SDS kaže da je Republika Srpska krenula u rikverc od kada je na njeno čelo došao Milorad Dodik.

“Kada se uporedi koliko je zaduženje Republika Srpska imala prije deset godina kada je on došao na vlasti i koliko je sada, kao i podaci o broju zaposlenih u tom periodu i sada, postaje jasno da sve pod ovom vlasti ide nazad”, kaže Bosić.

Govoreći o odluci da se zakon o policiji i unutrašnjim poslovima vrati u Narodnu skupštinu Republike Srpske, Bosić je potsjetio da je i u tom slučaju Dodik pokazao da više nije kredibilan političara i da manipuliše i laže javnost.

“Smatram da sve što se dešavalo oko tog zakona predstavlja pobjedu opozicije, jer je nakon njenog i pritiska javnosti zakon ponovo vraćen u Narodnu skupštinu Srpske, navodi Bosić.

On ističe da se odustajanja od datih obećanja deslilo i pod strahom od budućih događaja i kako bi se dobio kredit od MMF-a, jer je budžet pred kolapsom, dodajući da to pokazuje da je vlast spremna i najteže odluke mijenjati u skaladu stima ko će im pozajmiti novac.

Bosić je kazao da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi da je Milorad Dodik svojim činjenjem i nečinjenjem omogućio pribavljanje protivpravne koristi.

Potsjetio da je Republika Srpska samo zbog afera Bobar banke i fabrike glinice u Zvorniku oštećena za ogromne količine novca, ističući da pljačka u tim preduzećima nije mogla proći bez znaja vlasti.

Lider SDS je rekao da nemoralno da se u zgradu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu ulažu ogoromne količine novca, dok se bolnici Kasindol, koja se nalazi u njenoj blizini nalazi u očajnom stanju.

“ Za kupovinu zgrade su izdvojili preko 26 miliona maraka, a za njeno opremanje tri, dok se u bolnici Kasindo sve urušava, a radici namaju plate. To je očigledan primjer nemorala i predstavnici SDS se neće useliti u tu zgradu”, kategoričan je lider SDS-a.