<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NSRS - Ukida se Specijalno tužilaštvo RS

BANJALUKA

Razmatranjem Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala danas je u Banjoj Luci nastavljeno zasjedanje Narodne skupštine RS.

10. februar 2016, 12:00

Ministar pravde RS Anton Kasipović obrazložio je da zakon predviđa da se u Tužilaštvu RS osniva Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala koje je samostalno u svom radu.

Stupanjem na snagu tog zakona prestaje da radi Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odnosno Specijalno tužilaštvo RS, osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Zakonom, čiji je predlagač Vlada RS-a, definiše da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi specijalni tužilac koji se imenuje po propisima i postupku, kao i zamjenik glavnog republičkog tužioca RS-a.

Posebno odjeljenje tužilaštva nadležno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za provođenje istražnih radnji i krivično gonjenje.

Prema predloženom zakonu u okviru Posebnog odjeljenja tužilaštva trebalo bi da se formira Jedinica za istrage i bezbjednost, koju čine načelnik Jedinice i tužilački istražioci.

Donošenje tog zakona doprinijet će ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje se odnose na saradnju ugovornih strana u oblasti jačanja institucija i vladavinu prava, kao i obaveza koje se odnose na sprečavanje i borbu protiv organizovanog kriminala i drugih nezakonitih aktivnosti.

Protiv razmatranja tog zakona je opozicija u RS-u, jer smatraju da u tekstu tog propisa ima kontradiktoranosti i nedorečenosti te da treba da se doradi.