<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrabri pripadnici GSS-a: Istinski heroji iz sjene

HEROJI

Svima je poznato da su prvi na mjestima nesreće, no manje je poznato da djeluju dobrovoljno, van zakonskog okvira, kojeg BiH nema.

10. februar 2016, 12:00

Litica i dvije hiljade metara nadmorske visine, tog sedmog februara, bili su kobni za mladog planinara. Dragi Novaković nije preživio u pokušaju spašavanja planinarke na Bjelašnici. Sat kasnije do nje je prvi stigao Armin Škandrić, hrabri pripadnik Gorske službe spašavanja Sarajevo.

“To je bilo za pogledati zaista nešto što je u meni ostavilo veliki trag. Prilazio sam osobi, bila je sva u krvi, jednostavno njena kosa je pala preko lica i to je bilo zajedno sa zgrušanom krvi sa grudvama snijega. Ona je treptala što je meni dalo znak jednostavno – da li me vidi. Osoba je bila u jako velikom stanju šoka. Jedino što sam mogao tada da uradim je da joj sačuvam taj vrat i otvorim dišne puteve, izvadio sam ugrušak iz njenih usta da ona može normalno disati".

Ovo, njegovo najteže spašavanje do sada, neće zaboraviti.

“Dok sam čekao njih da dođu osoba se bar 5-6 puta gubila. Gubila se. Pokušavao sam da osjetim njen pus, našao sam ga. Puls je imala što je mene jednostavno ohrabrilo. Znači, nećemo je izgubiti, izdržaće. I molio sam dragog Boga da spasioci što prije dođu da krenemo sa transportom i da je jednostavno izvučemo”, dodaje.

“Kad primite poziv odmah dižete ljude. Igrom slučaja desilo se da je veliki broj spasilaca bio na terenu što je za nju bila velika šansa. Mislim da će uspjeti ako Bog da da preživi sve ovo. Telefoni, vrlo brzo se to dešava. Uspjeli smo se čuti sa operativnim timom na Igmanu, na Bljelašnici kojima je rečeno da pripreme sve stvari koje su nam neophodne za spašavanje”, kazao je Edin Merzić, načelnik GSS Sarajevo.

A puno je toga potrebno – od užadi, sigurnosnih halki – do nosila. I sve je skupo. Samo specijalizovana nosila koja GSS sebi ne može priuštiti koštaju 10 hiljada maraka. Većinu toga ustupila je kantonalna civilna zaštita.

“To je jednostavno nešto što gorska služba kao volonterska organizacija sebi ne može priuštiti. Mi zaista sa njima možemo raditi čuda kad se desi takva situacija. Od snijega, vode, helikopterskog spašavanja, nosila su zaista dobra, a nama su prijeko potrebna”, pojasnio je Merzić.

Svima je poznato da su prvi na mjestima nesreće. No, manje je poznato da djeluju dobrovoljno, van zakonskog okvira kojeg Bosna i Hercegovina nema. Jedina u regiji. To bi riješilo status, finansiranje, nabavku opreme, osiguranje spasilaca i ostala važna pitanja gorskih službi u zemlji.

Nedžib Đozo, predsjednik UO GSS Sarajevo je na to kazao: “Samim tim bi se riješilo i odnosi vlasti, odnosno zajednice spram tih gorskih službi jer očito da je gorska služba potrebna Bosni i Hercegovini. Svi rade dobrovoljno, volonterski i svi rade u nekim firmama ili čak i ne rade imamo dosta studenata. Njihov status nikad nije riješen, mi kad idemo u akcije uglavnom idemo na svoju odgovornost”.

Iza njih dosta je akcija. Posebno je u pamćenje urezan pronalazak skijaša kojeg je prije pet godina u Kotlovima na Bjelašnici zatrpala lavina. Pronalzak tijela trajao je - dugih 14 sati.

Izvor: N1