<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pavić: Cormack smatra da je dobar potez odluka o odgađanju referenduma u RS

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić (DNS) ponovio je danas da o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH mora biti postignut konsenzus svih stranaka u RS, a ako ga nema treba razmisliti o njegovom provođenju da ne bi došlo do podjela među građanima.

10. februar 2016, 12:00

Pavić je, nakon razgovora s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, istakao da je i ona pozdravila taj stav kao dobar potez vlasti u RS, koji vodi ka smirivanju tenzija.

Novinarima  je u Prijedoru kazao da je neophodna reforma pravosuđa, čime bi se postiglo ono što je zagovarano kroz najave referenduma.

Smatra da se pitanje "bosanskog jezika u RS problematizuje" i da je za DNS bosanski jezik neprihvatljv, ali da treba razgovarati o tom problemu da bi došlo do rješenja koji naziv jezika će biti upisan bošnjačkim đacima u knjižice.

Potvrdio je i da ambasadorica Cormack smatra da treba svima dozvoliti da svoj jezik nazivaju kako žele.

Pavić smatra da "nisu zreli uslovi" da BiH podnese aplikaciju za kandidatski status u EU te da je ishitrena najava da će zahtjev biti podnesen 15. februara.