<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zvizdić: Mehanizam koordinacije za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je uspostavljanjem "Mehanizma koordinacije", tijela koje bi trebalo omogućiti da BiH u procesu evropskih integracija s Evropskom unijom razgovara usaglašenim glasom, ispunjen važan uvjet za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u Uniji.

10. februar 2016, 12:00

Uspostavljanje ovog tijela bio je jedan od tri uvjeta za napredak BiH ka EU odnosno za kredibilnu aplikaciju, što je ključni prioritet djelovanja Vijeća ministara za što postoji i saglasnot među svim političkim akterima u BiH.

Zvizdić je naglasio da su zastoji na putu ka EU prevladani i da je BiH na putu ka evropskim integracijama, a sve to konstatirano je i u Izvještaju za BiH Evropske komisije koji je najbolji do sada. Dodao je da je pred BiH daljnja implementacija Reformske agende i prilagodba Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) između BiH i EU.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, kazao je da je tekst objavljen u Službenim novinama utemeljen na tri ključna načela i to na poštivanju ustavne strukture i ustavom definiranih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, na načelu efikasnosti mehanizma i odgovornosti svih nivoa vlasti te na načelu usklađenosti mehanizma s odredbama SSP-a i odlukama koje su usvojene na prvim sastancima zajedničkih tijela Vijeća i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Odbacujući medijske navode da se radi o tajnom uspostavljanju tijela, Zvizdić je precizirao da je to urađeno na posebnoj sjednici Vijeća ministara 26. januara, a ta sjednica bila je posvećena pitanju predaje aplikacije za članstvo u EU te je od tada ostavljeno vrijeme da se i drugi nivoi vlasti upoznaju o tekstu mehanizma koordinacije.

Mehanizam koordinacije je ustvari usaglašen sistem načina na koji će BiH nastupati prema institucijama EU. S obzirom na složen sistem vlasti i nadležnosti u BiH, bilo je neophodno uskladiti sve segmente i nivoe. To će omogućiti efikasniji sistem pregovaranja s EU, ali i poboljšati načine donošenja odluka u institucijama BiH.

Ovim usklađivanjem trebalo bi biti definiran i sistem procedura koje će uslijediti nakon što BiH podnese aplikaciju i dobije set pitanja na koja će morati detaljno odgovoriti.

Tako je Vijeće ministara BiH utvrdilo zajednička tijela koja će u zavisnosti od nadležnosti nastupati prema EU, a to su Kolegij za evropske integracije, ministarske konferencije, Komisiju za evropske integracije, potkomisije za evropske integracije i radne grupe za evropske integracije.

Predsjedavajući Zvizdić je pojasnio da će u tijelima mehanizma biti angažiran veliki broj ljudi, s obzirom na to da je u Hrvatskoj na određenim pitanjima bilo angažirano i 1.600 ljudi. Zbog toga je ovo jedan od najozbiljnijih dokumenata jer je namjera bila sinhronizirati sve ono što se želi raditi u BiH, a koliko bude potrebno novaca za ove procese Vijeće ministara će ih osigurati.

Ocijenivši uspostavljanje ovog tijela jednim od najvažnijih uvjeta za predaju aplikacije, Zvizdić je naglasio da je tako osigurano da BiH preda kredibilnu aplikaciju za članstvo, ističući da su svi nivoi vlasti uključeni u ovo tijelo u skladu s ustavnim nadležnostima.

Kada je u pitanju Reformska agenda koja tretira šest oblasti (javne finansije i fiskalna održivost, poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, reforma socijalne zaštite, vladavina prava te reforma javne uprave), a od 33 mjere definirane u Akcionom planu za implementaciju Reformske agende za nivo BiH završeno je 17 mjera, odnosno više od 50 posto zadanih ciljeva.

- Za osminu vremena implementirano je 50 posto mjera budući da je Reformska agenda usvojena prije šest mjeseci za period od 2015. do 2018. godine odnosno za period od 48 mjeseci. Iako je na nivou entiteta provedba nešto manja, radi se o kredibilnoj provedbi Agende - ocijenio je Zvizdić.

Kao treći uvjet je prilagodba SSP-a u vezi s ulaskom Hrvatske u EU, a aktivnosti na tome su nastavljane i taj dokument će trebati odobriti Predsjedništvo BiH, a Zvizdić ističe da će učiniti sve da se zaštiti domaća proizvodnja.

Najavio je i da bi uskoro trebali biti objavljeni rezultati popisa stanovništva i to u nekoliko narednih sedmica, posebno nakon posjete rukovodstva EUROSTAT-a BiH, što je važno jer BiH neće moći odgovoriti na više hiljada pitanja iz upitnika bez rezultata popisa. Radi se na pripremama za odgovaranje na upitnik, a Zvizdić dodaje da su rezultati važni i za ekonomski, društveni i socijalni razvoj zemlje.

- Kada definiramo popis i usvojimo zakon o državnim službenicima na nivou BiH, a njegova izrada je u završnoj fazi, onda ćemo moći reći da smo na nivou BiH u potpunosti realizirali Reformsku agendu, dok ostale mjere koje smo stavili u akcioni plan isključivo ovise od prethodnih radnji koje se moraju dogodi na nivou entiteta - podvukao je predsjedavajući Zvizdić.

Ukoliko se održi ovakva politička volje i ne dođe do zastoja zbog izbora ili nekih drugih razloga, Zvizdić kaže da bi do kraja godine mogao biti postignut rast BDP-a koji bi bio viši od 3,5 posto čime bi svaki građanin mogao osjetiti takvu vrstu ekonomskog razvoja.

Predaja aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji najavljena je za ponedjeljak, 15. februara, a Zvizdić je istaknuo da se već sada može govoriti o kredibilnoj aplikaciji te je izrazio očekivanje da će BiH brzo nakon toga dobiti pozitivan odgovor.

Izrazio je nadu da će uskoro BiH dobiti dvije važne stvari, a to je pozitivan odgovor na aplikaciju i aktivacija MAP-a, te bi se tada moglo reći da su u potpunosti realizirana dva ključna strateška cilja i da se BiH bespovratno nalazi na putu evroatlantskih integracija.