<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ove odvratne sastojke jedete svaki dan, a niste toga ni svjesni

Pojačivači, zaslađivači...

Rijetko smo svjesni što zapravo unosimo u sebe kada jedemo ili pijemo nešto što nije "iz našeg vrta", kako bi rekli naši stari.

11. februar 2016, 12:00

NEMA osobe koja ponekad ne popusti pred brzom hranom, gumenim bombonima ili limenkom gaziranog pića, bez obzira koliko držala do zdrave prehrane.

No, rijetko smo svjesni što zapravo unosimo u sebe kada jedemo ili pijemo nešto što nije "iz našeg vrta", kako bi rekli naši stari. Čini se da industrija hrane rado koristi sastojke koji bi malo tko od nas dodao u jelo tijekom kuhanja, piše Mirror.

Iscjedak dabrove analne žlijezde

Prvo ono što zvuči najgore. Dabrovi koriste iscjedak analne žlijezde kako bi označili teritorij ili privukli partnere, a ljudi ga koriste kao pojačivač okusa u slatkišima i pićima od vanilije, jagode ili maline, alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama, sladoledu, pudingu, a popis ide i dalje. Ne morate se truditi, nećete ga naći u listi sastojaka – dopušteno je da ga se navodi samo kao "prirodni pojačivač okusa".

Kosa

Jedna od aminokiselina koja gradi vlasi ljudske kose gradi i peciva, gotovu pizzu i ostale pekarske proizvode.
Služi za produljenje svježine proizvoda na bazi tijesta, a proizvodi se i od dlaka svinje i pačjih pera. U Europskoj uniji je ta praksa zabranjena, no u SAD-u se još uvijek koristi.

Antifriz

Propilenglikol ulijevate u motor vašeg automobila tijekom zime da spriječite smrzavanje, no on je sasvim dobar kao zgušnjivač i pojačivač okusa u mliječnim desertima i pekarskim proizvodima.

Kukci

Posebna vrsta kukca zvana Cochinea koristi se kao prirodna crvena boja, pogotovo za dodavanje bombonima i ostalim slatkišima. Kukci se skupljaju s kaktusa, suše i melju. Na proizvodima su najčešće označeni kao E120.

Drvo

"Hranjiva vlakna" na popisu sastojaka dobivaju se od drveta ili pamuka. Pomažu u upijanju masti pakiranih proizvoda na bazi tijesta kao što su kruh ili tortilje.

TBHQ

Iza ove kratice krije se tert-butil-hidrokinon, vrlo učinkovit konzervans masnih poslastica kao što su krekeri, gotovi rezanci i smrznuti proizvodi od ribe, ali i stanovnik benzinskih pumpi. Može se naći u biodizelu.

Vosak

Istim se sredstvom poliraju automobili i slatkiši. Karnauba vosak radi se od brazilske palme i daje sjaj gumenim bombonima, preljevu za krafne i sjajilu za cipele.

Zaštita od vatre

Brominirano biljno ulje nanosi se na namještaj kao zaštita protiv gorenja, ali i u pjene za gašenje požara. Osim toga, izvrsno je za gazirana pića na bazi citrusa jer sprječava da se pojačivači okusa odvoje i isplivaju na vrh. Coca-Cola i Pepsi još su 2014. objavili da će ukloniti ovaj dodatak iz svojih pića jer u većim količinama može izazvati napadaje.

Umjetno karamel-bojilo

Za sve što treba privlačna smeđa boja, bilo to gazirano piće, muffin ili mesna prerađevina, to je E510 ili umjetna karamela. U SAD-u je zabranjeno jer može izazvati probleme s probavom, a i kancerogeno je.