<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Alep: Kada bokserski udarci nadjačaju bombe

SIRIJA

Od početka rat u Siriji nema sporta i zbog toga je bivši bokserski šampion u Alepu otvorio klub u kojem dječaci mogu da treniraju besplatno i skrenu misli.

11. februar 2016, 12:00

Pod sijalicama podruma ratom razorenog Alepa mladi momci udaraju džakove dok ih nadzire bivši nacionalni šampion.

Ritmički zvuci udaraca rukavica u džakove bokserskog kluba Šaba mogu ponekad da nadglasaju vazdušne udare i granatiranje iz istočnog dijela grada, piše B 92.

“Došao sam da treniram jer sam odmalena sanjao da postanem bokserski šampion. Kada se bokserski centar otvorio počeo sam da dolazim da ostvarim svoj san. Posljednje četiri godine nismo imali nikakvih sportskih aktivnosti, samo granatiranje“, kaže tamnokosi mladić Omar.

Od početka rata u Siriji 2011. godine više od 260.000 ljudi je ubijeno, a milioni su raseljeni. Ujedinjene nacije navode da više od dva miliona sirijske djece ne ide u školu, kao i da je jedna od četiri škole uništena.

Drugi najveći grad Alep podijeljen je jednom linijom 2012. godine – vladine snage kontrolišu zapadni dio, a opozicione istočni. Jedni ispaljuju rakete na zapadni dio grada, drugi granatiraju istočni.

U dijelu grada pod kontrolom opozicionih snaga nekoliko desetina djece pokušava da pronađe novi život u Šaba bokserskom klubu u kojem treniraju besplatno.

“Zbog rata u Siriji, a naročito u provinciji Alep sportske aktivnosti su prekinute, među njima je i boks”, kaže Šaban Katan, osnivač kluba.

Katan (31) je 1994. godine počeo profesionalno da se bavi boksom i samo godinu kasnije postao je nacionalni šampion Sirije. Ljeta 2015. sa svojim kolegom Ahamedom Masalahom otvorio je klub kako bi u ratom razoreni grad vratio boks.

“Otvorili smo klub Šaba da se vratimo na stare staze i učestvujemo u arapskim i azijskim takmičenjima”, kaže Katan za AFP.

Iznajmili su podrum koji je prije toga korišćen kao skladište i napunili ga opremom koju su kupili od jedne teretane koja se zatvorila.

Tokom treninga desetak tinejdžera u opremi radi sklekove u ringu prije nego što Katan svakome od njih ne dodijeli par rukavica, nakon čega se menjaju u ringu u razmijeni udaraca.

Prošle godine Katan i Masalah organizovali su turnir za neke od svojih najmlađih učenika, kao i za stariju djecu, uključujući i takmičare iz provincija Idlib, Homs, pa čak i iz Rake – bastiona Islamske države.

Napredniji bokseri – među kojima ima i onih koji treniraju ostalu djecu – planiraju da se takmiče na turniru za sve koji žive u delovima pod kontrolom opozicije.

“Imamo dječake koji su postali stvarno dobri, a isto je i sa tinejdžerima. Spremamo se za šampionat izvan Sirije i da se takmičimo na najvećim takmičenjima, bilo na arapskom ili na stranom nivou”, kaže Masalah.

Sa osmijehom na licu priča o tome “šta su sve njegovi učenici morali da prođu da bi postali samo budući šampioni”.